Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Vsako dejanje šteje

Najbrž danes na svetu obstaja le peščica ljudi, ki ne bi vedela za splošno pomanjkanje zaščitnih mask v državah, kjer se je pojavil koronavirus. In takih držav je po zadnjih podatkih le malo manj kot 200.

V trenutkih, ko nuja trka na vrata, človeška solidarnost in iznajdljivost ne poznata meja. Po tem, ko je direktorica našega Centra starejših Notranje Gorice, gospa Ana Petrič, prijela vajeti v svoje roke in so s šivanjem mask začeli v šivalnici samega centra, je predlagala podobno akcijo tudi OŠ Brezovica. Ravnateljica, gospa Meta Trček, ki je že znana po nagnjenosti k rešitvam in ne problemom, je bila takoj za akcijo. Po naključju (če ta obstajajo ;-) ) pa smo pri krajevni organizaciji Rdečega križa in Ekipi prve pomoči občine Brezovica pridobili ravno nekaj ustreznega materiala in »manufaktura« je stekla. Učenci višjih razredov OŠ Brezovica in njihovi starši so bili povabljeni, da doma po prejetih navodilih sešijejo maske za s strani novega virusa najbolj ranljive soobčane. 

Prav tako sem nam je ponudilo kar nekaj šivilj iz naših krajev, ki so v svojem prostem času začele prostovoljno šivati pralne maske. Prve dostave njihovih mask so romale naravnost v Center starejših, kjer so bile iz razumljivih razlogov najbolj potrebne.

Poleg tega pa Občina Brezovica takoj, ko prejme pošiljko mask (pralnih ali za enkratno uporabo), aktivira nas, prostovoljce, da jih naslednji dan razdelimo med ranljive skupine prebivalcev, in sicer med 8. in 10. uro pred vsemi živilskimi trgovinami in po novem tudi lekarnama.

Pralne maske naših učencev in šivilj s svojimi živahnimi vzorci prikličejo marsikateri nasmeh na ravno z njimi trenutno žal zakrite obraze. Naslednje bomo razdelili med vas. Seveda glede na razpoložljivost mask. K sreči se vas je ogromno med vami samih lotilo njihove izdelave. Nekatere so prav inovativne. A na koncu vse dosežejo svoj cilj – skrb za sočloveka. Improvizirane in kirurške maske vas ne obvarujejo virusa kot takega (temu so namenjene maske, ki so trenutno na voljo le zdravstvenemu osebju v »prvih bojnih vrstah«). »Naše« maske pa so namenjene predvsem temu, da z njimi varujemo drug drugega in zmanjšamo možnost širjenja okužb.

V primeru, da bi vam prav prišla pralna maska, ki so jih prostovoljno izdelali naši mladi in nekoliko starejši občani in občanke, preko sms sporočila napišite svoj naslov na telefonsko številko: 040 461 406 (Mojca). Prosimo za razumevanje – glede na trenutno stanje lahko delimo le eno na gospodinjstvo in seveda, dokler so na zalogi. Če pa imate kaj viška materiala za njihovo izdelavo, pa se zanj priporočamo. Šivalni stroji naših prostovoljcev so »lačni« ;-) 

 

Mojca Pristavec Đogić in Barbara Krajnc

Ekipa prve pomoči občine Brezovica

Oglejte si tudi