Oceni objavo

Regijski sestanek s podporniki programa Svit

Občino Bovec je na sestanku zastopal podžupan Miro Bozja, skozi krajše predavanje pa je bila v uvodu predstavljena problematika raka prebavil – Rak debelega črevesa in danke (RDČD), predstavljene pa so bile tudi izvedene aktivnosti v letu 2021.

Ob tem so povedali, da je vabljenje oseb v Program Svit v letu 2021 potekalo nemoteno in v skladu z načrtovanim, odzivnost vabljenih pa se je v letu 2021 nekoliko znižala in je znašala 63,35% (GZR 65,75%); upad odzivnosti je bilo zaznati v vseh regijah, razen v regiji Ljubljana.

V Goriški regiji je bilo odkritih 18 primerov RDČD, 116 oseb je imelo napredovan adenom, kar predstavlja večje tveganje za nastanek raka. Izvajanje kolonoskopij poteka nemoteno, čakalnih dob na preiskavo trenutno ni zaznati.

Aktivni so bili tudi pr ozaveščanju javnosti s pomočjo nekaterih medijev, vsem glasilom v regiji pa so poslali povabilo k objavi nagradne križanke, ki so jo pripravili sodelavci Programa Svit iz Ljubljane.

Aprila lani so se udeležili strokovnega izobraževanja Rak debelega črevesa in danke, ki je potekalo v organizaciji Društva ko-RAK.si, tekom leta so na OE pripravili podrobnejše 11-letno poročilo o odzivnosti v goriški zdravstveni regiji in po posameznih občinah regije OBJAVLJENO TUKAJ

Med občinami z najnižjo odzivnostjo so v letu 2021 intenzivneje sodelovali. Septembra so se udeležili Podjetniško obrtniškega sejma v Novi Gorici, z njimi na dogodku je sodeloval Svitov ambasador Franci Strle, večjim delovnim organizacijam je bilo poslano gradivo za promocijo med zaposlenimi, delovne organizacije so bile povabljene k sodelovanju na spletna dogodka Programa Svit od Triglava Lab in Simbioze.

Realizacija zastavljenih aktivnosti v AN 2021 je bila zaradi epidemije s covidom-19 manjša od načrtovane, saj je bila večina dogodkov zaradi epidemioloških ukrepov odpovedala. Na nacionalni ravni je bila v letu 2021 odzivnost vabljenih v Program Svit najvišja v Zdravstveni regiji Kranj (66,73%), najnižja pa v zdravstveni regiji Koper (59,45 %).

V letu 2022 nadaljujejo s strategijo komuniciranja in sicer s komunikacijo preko radijskih oglasov, plakatov, oglaševanj v revijah, spletnih medijih, organizaciji Svit dogodkov… Promocijo Programa Svit bodo preusmerili tudi preko drugih kanalov kot so nevladne organizacije, delovne organizacije, spletni vplivneži, zdravstveni domovi, lekarne in drugod.

Ob rahljanju protikoronskih ukrepov je želja po izvajanju Svitovih dogodkov z napihljivim modelom debelega črevesa. Mnenje so pridobili od sodelavcev na Centru za zdravstveno ekologijo, ki še vedno svetujejo, da uporabo napihljivega modela odložijo in izvajajo le dogodke z opremo na stojnici.

V marcu 2022 je izšlo sporočilo za medije, potekala bo kampanja s knjižnicami, načrtujemo oglaševanje reklamnega oglasa preko različnih načinov komuniciranja,  načrtuje se izvedba nagradne igre. Tri občine z najnižjo odzivnostjo v regiji na vabilo v Program so: Bovec (61,39 %), Brda (63,14 %) in Nova Gorica (64,20 %).

Poskusili bodo obuditi dogovarjanja, da Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS)  podpiše svečano zavezo podpore Programu Svit. Potekajo dogovarjanja skupaj z ZD Tolmin, da za člane Prostovoljnega gasilskega društva Kobarid spomladi pripravijo predavanje o Programu Svit.  Če bo epidemija Covid-19 dopuščala, se v letu 2022 načrtuje obisk zdravstvenih domov z namenom spremljanje delovanja Svitove kontaktne točke.

»V veliko čast si tudi štejemo, da se je sestanka udeležil podžupan Občine Bovec Miro Bozja, saj je med vsemi občinami goriške zdravstvene regije v letu 2021 v občini Bovec najbolj padla odzivnost. Bozja med drugim predlaga,da bi se v Bovcu na to perečo temo pripravil sestanek in predavanje za občane Bovca, kjer bi predstavili to tematiko,« so zapisali v zapisniku ob zaključku sestanka.

Občane Občine Bovec o programu Svit Občina Bovec že ozavešča preko KATV Bovške, k sodelovanju je pristopila tudi s to objavo, program SVIT pa Občina Bovec podpira na vseh ravneh.

Po zapisniku pripravil: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi