Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

Polaganje vencev padlim na planini Golobar

Letos mineva 80 let od borbe na planini Golobar, v kateri je padlo 42 partizank in partizanov, zato je bila tudi komemoracija pri spomeniku na Kal-Koritnici bolj slovesna.

KUD Golobar Bovec je v sodelovanju z ZBNOB pripravil komemoracijo v spomin na padle na planini Golobar na predvečer dneva upora proti okupatorju, 26. aprila, saj so prav na ta dan pred osemdesetimi leti italijanski okupatorji padle partizanke in partizane zverinsko privlekli s planine v dolino in njihova izmaličena trupla domačinom razkazovali na mestu, na katerem danes stoji spomenik, in nato v Bovcu.

Komemoracije se je udeležilo lepo število prebivalcev z Bovškega in od drugod, med njimi tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž in podžupan Erik Cuder.

Po uvodni slovenski himni v izvedbi kvarteta Policijskega pihalnega orkestra je zbrane najprej nagovoril predsednik KUD Golobar in lokalne ZBNOB Mitja Cuder, ki je med drugim povedal tudi, da je ZBNOB na spomeniku prav letos postavila novo spominsko ploščo z enakim zapisom.

Slavnostni govornik je bil Zdravko Likar, ki je zavrtel kolo časa 80 let nazaj, kot se je sam izrazil. V svojem nagovoru je podrobneje opisal dogodke tistega časa.

Članica Gledališke skupine Bovec Slavica Della Bianca je nato prebrala članek učiteljice Ane Leštan, rojene Mlekuž v vasi Kal Koritnica, z naslovom »Vojna je za vedno zaznamovala otroška srca«. Gospa Ana Leštan je nato stopila tudi pred mikrofon in vidno ganjena priznala, da jo tisti kruti trenutki, ki so jih takrat videle njene otroške oči, spremljajo vse življenje.

Mitja in Peter Cuder ter Slavica Della Bianca so nato prebrali imena vseh, ki so 26. aprila 1943 padli na planini Golobar, za tem pa sta Zdravko Likar in predsednik KS Kal Koritnica, Valter Mlekuž, pred spomenik položila žalni venec.

Komemoracijo je bogatil vrhunsko zasnovan kulturni program, v katerem so ob policijskem kvartetu nastopili MPZ Golobar, bovški harmonikarji, učenci OŠ Bovec ter Peter Della Bianca ob spremljavi Nikija Germovška na violini.

V soboto, 29. 4., pa je potekala še spominska slovesnost ob spomeniku padlim na planini Golobar. Organizator pohoda in spominske slovesnosti je bila tudi letos Lovska družina Čezsoča, ki tudi sicer skrbi za vzdrževanje in urejenost spomenika na planini Golobar.

Da bi se spominske slovesnosti lahko udeležili tudi najstarejši, je župan Občine Bovec Valter Mlekuž v lastnem imenu zaprosil Flycom Technologies d.o.o. oziroma Ivana Kralja za helikopterski prevoz in ga želel sam tudi financirati, vendar je Flycom brez oklevanja zagotovil brezplačni prevoz. Žal se je v zadnjem trenutku zdravstveno stanje dveh predvidenih potnikov poslabšalo, tako da se tudi s helikopterskim prevozom spominske slovesnosti nista mogla udeležiti, kljub temu pa je helikopter na planino prepeljal tri osebe.

Predsednika ZZBNOB Marijana Križmana so na planini sprejeli župan Občine Bovec Valter Mlekuž, predsednik ZBNOB Tolmin, Kobarid in Bovec Rok Uršič in predsednik lokalnega ZBNOB Mitja Cuder.

Po uvodni pesmi MPZ Golobar pod taktirko Rada Uršiča je zbrane nagovoril župan Občine Bovec Valter Mlekuž in najprej izrazil veselje, da se dogodka na Golobarju vedno udeleži tako lepo število udeležencev. Tudi letos jih je bilo okoli 50.

»Najprej se moram zahvaliti Flycomu, gospodu Ivanu Kralju in pilotu, da so omogočili helikopterski prevoz. Kljub temu da se Matija Mlekuž, kateremu sem ob obisku v Domu za ostarel v Tolminu obljubil, da bom zanj zagotovil prevoz in omogočil udeležbo, ne more udeležiti, so držali svojo obljubo za zagotovitev helikopterja. Res iskrena hvala, hvala pa tudi vsem, ki ste se udeležili današnje spominske slovesnosti, s katero se spominjamo tragičnih trenutkov, ko je bila zemlja na tem mestu okrvavljena. Še bomo prihajali. Iskrena hvala tudi Lovski družini Čezsoča, da tako zvesto skrbi za ta spomenik,« je med drugim poudaril Mlekuž.

Ob ustanavljanju Gradnikove brigade na planini Golobar so 26. aprila 1943 italijanski vojaki obkolili borce in v navzkrižnem ognju je padlo 43 mladih partizank in partizanov. Njihova trupla so na okruten način prenesli do vasi Kal-Koritnica, jih na kraju, kjer danes stoji spomenik, naložili na kamione in prepeljali do Bovca, kjer so jih na tukajšnjem pokopališču pokopali v skupni grobnici.

Slavnostni govornik, predsednik ZZBNOB Marijan Križman, se je najprej zahvalil županu Valterju Mlekužu, da se je tako potrudil za organizacijo helikopterskega prevoza in da Občina Bovec tako zgledno skrbi za ohranjanje spomina na golobarske žrtve. Lovski družini Čezsoča se je posebej zahvalil za vzdrževanje spomenika.

»Tu so padli mladi ljudje, ki so se odzvali klicu domovine. Tisti, ki jim ni bilo vseeno za namere okupatorja in njihov načrt poitalijančevanja, zbris identitete, spreminjanja imen in celo napisov na spomenikih na domačih pokopališčih. Ti mladi ljudje so s svojo borbo in žal tudi smrtjo dokazali, da svoboda ni samoumevna in ne pride sama. Sodelovanje z okupatorjem pa pomeni zamolčanje maternega jezika in lahek plen tuje vojske,« je med drugim poudaril predsednik ZZBNOB Marijan Križman.

Ob domoljubnih pesmih MZP Golobar sta zadoneli tudi harmoniki, člana LD Čezsoča pa sta pred spomenik padlim golobarskim žrtvam položila spominski venec.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi