Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

Pohod prijateljstva čez Skutnik

11. julija so se pohodniki zopet podali iz Bovca čez Skutnik v Rezijo, tokrat v so-organizaciji Triglavskega narodnega parka in Naravni park Julijskih Predalp, Občin Rezija in Bovec. Pohoda so se med drugimi udeležili tudi direktor TNP Tit Potočnik s kolegi iz TNP, delegat pri Občini Rezija Gabriele Pascutti s kolegi in predstavniki Naravnega parka Julijskih Predalp z namestnikom direktorja Alessandrom Benzonijem na čelu.

Na Planini Kot (malga Coot) v Reziji so jih pričakali županja in podžupan Občine Rezija Anna Micelli in Giuliano Fiorini ter v imenu Občine Bovec Milan Štulc. Župan Občine Bovec Valter Mlekuž se zaradi neodložljivih drugih obveznosti pohoda in srečanja na Planini Kot ni mogel udeležiti.  

Vsi pohodniki so pot ocenili za izvrstno, predvsem pa je bil poudarjen čezmejni odnos in mednarodna povezovalnost te poti. Ob kosilu so se dogovorili za nadaljnje sodelovanje tako obeh Občin kot tudi obeh parkov, ureditev in označitev poti in organizacijo pohoda za širšo javnost prihodnje leto.

»Za nadgradnjo odličnega sodelovanja med Občinama Bovec in Rezija bi bilo smiselno to pot iz Bovca čez Skutnik v Rezijo kot izbirno opcijo umestiti v Julijano trail in jo nadaljevati iz Rezije preko Krniškega sedla (Sella Carnizza) in Učje nazaj na Bovško. Za začetek pa bo seveda treba pot urediti in postaviti opisne table flore in favne ter drugih posebnosti na poti čez Skutnik. Prepričan sem, in to bi zagotovo danes dejal tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, da bo ta projekt izvrstno uspel, saj ste se tokrat tega lotili pravi ljudje. Predlagam pa, da se prihodnje leto organizira pohod za širšo javnost na način, da ga umestimo tudi v Festival pohodništva Doline Soče. Tako je bilo tudi ob prvem pohodu, ki smo ga pripravili v sodelovanju z Dolino Soče. Seveda bo treba poskrbeti, da to ostane nekakšna ekskluziva, zato menim, da bi bilo treba število udeležencev prilagoditi glede na logistične možnosti zagotavljanja prevozov po tej ozki in strmi cesti do Planine Kot in seveda tudi na zmožnosti turistične kmetije na planini,« je med drugim povedal Milan Štulc, ki je pri Občini Bovec ob odnosih z javnostmi zadolžen tudi za mednarodno sodelovanje.

Županja Občine Rezija Anna Micelli se je pohodnikom zahvalila za udeležbo in Štulcu za njegovo pobudo, saj je, kot je dejala, Rezija še zelo neodkrit biser z veliko potenciala. Zaveda se, da bo treba še veliko postoriti predvsem na področju nočitvenih kapacitet, vendar se strinja tudi, da je nekje treba začeti. Izrazila je hvaležnost, da se tudi Občina Bovec z županom Valterjem Mlekužem na čelu trudi svoje že razvite projekte in ponudbo razširiti na Rezijo:

»Zagotovo pa bo pot čez Skutnik zelo pomemben glasnik sodelovanja, prijateljstva in razvijanja čezmejnih medsosedskih odnosov. Ti hribi nas ne smejo nikoli več ločevati, temveč nas morajo povezovati. Čestitam vam za današnji pohod in se vam zahvaljujem za udeležbo, verjamem pa da nam bo skupaj uspelo izvesti tudi danes izražene želje in načrte,« je še poudarila Anna Micelli.

Oglejte si tudi