Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

ŽUPAN SPREJEL PREJEMNIKA PREŠERNOVE NAGRADE

22. decembra je župan Občine Bovec Valter Mlekuž v svoji pisarni sprejel ENEJA KOVAČA, prejemnika Prešernove nagrade Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani (FMF) za svojo diplomsko nalogo z naslovom Naključni slonji sprehodi.

Skupaj z direktorico občinske uprave Katarino Barbaro Ostan sta v sproščenem pogovoru Eneju  najprej izrekla iskrene čestitke za velik dosežek.

»Ob tako pomembnem dosežku se želim zahvaliti in v istem dahu tudi čestitati Eneju Kovaču, ki se tako pridružuje redkim prejemnikom županovega priznanja, Zlatega znaka Občine Bovec, ki ga podeljujem ne samo kot priznanje za ta dosežek, temveč tudi kot spodbudo za nadaljnje uspešno delo. Naj ga ob pogledu nanj vsakič spodbudi k novim ciljem, da se bo vedno spomnil, od kod izhaja. Seveda je naša želja v naši občini zagotoviti pogoje, da bi po končanem študiju lahko zaposlovali tudi take kadre. Eneja poznam in vem, da je zelo navezan na Bovško in se iz Ljubljane vrne vsakič, ko je to mogoče. Vidi pa se, da so verjetno tudi pridobljene dobre navade iz športnega udejstvovanja pozitivno vplivale na Eneja, saj je kot član Tekaškega društva Bovec kar dvakrat osvojil tudi naslov Atlet leta,« je ob predaji priznanja povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Enej Kovač se je v svoji skromnosti iskreno zahvalil za priznanje in povedal, da se je tudi sam razveselil, ko so na FMF izbrali njegovo diplomsko delo za najboljšo.

»Diplomska naloga je matematične teoretične narave, obravnavamo pa naključni slonji sprehod, kjer so prirastki odvisni od celotne zgodovine procesa. Izračunamo funkciji pričakovane vrednosti in variance procesa ter ugotovimo, da naključni sprehod pri določeni vrednosti parametrov modela preide iz difuznega v superdifuzni režim. Obravnavamo konvergenco procesa in pokažemo, da zanj velja krepki zakon velikih števil. Ugotovimo, da v difuznem režimu in tudi na točki prehoda ustrezno normaliziran proces konvergira k normalni slučajni spremenljivki, v superdifuznem režimu pa k nedegenerirani slučajni spremenljivki, ki pa ni normalna,« so zapisali v izvlečku diplomske naloge na spletni strani FMF, s poenostavljenimi izrazi pa je to dejstvo predstavil tudi Enej Kovač, prejemnik Prešernove nagrade Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi