Logo MojaObčina.si

Bovec

DANES
18°C
4°C
JUTRI
17°C
7°C

V BOVCU STALNA RAZSTAVA JAMARSTVA NA SLOVENSKEM

Bovec, 17. 2. 2021

Danes je na Občini Bovec potekal sestanek, na katerem so udeleženci sprejeli odločitev o postavitvi edinstvene stalne razstave jamarstva na Slovenskem v Bovcu in začrtali osnovne smernice za realizacijo. Ogledali so si tudi prostor v Stergulčevi hiši, v katerem bo postavljena stalna razstava.

Sestanka so se s strani udeležili Občine Bovec župan Valter Mlekuž, direktorica uprave Katarina Barbara Ostan in iz službe za gospodarstvo Cecilija Avsenik, Javni zavod za turizem Dolina Soče je zastopal direktor Vilijam Kvalič, Jamarsko zvezo Slovenije pa so zastopali predsednik Igor Benko, podpredsednik Damijan Šinigoj, zgodovinar Božo Remškar in jamarski fotograf in oblikovalec Tomaž Grbin.

Vsi so si bili enotni, da bo tovrstna razstava jamarstva na Slovenskem edinstven doprinos tako v smislu spoznavanja podzemnega sveta na Slovenskem, med katerim pomemben delež predstavlja prav podzemni svet Kaninskega pogorja, kot tudi prepoznavnosti bogate zgodovine jamarstva in aktualnih aktivnosti jamarjev na Slovenskem.

Razstava bo zagotovo tudi izjemnega izobraževalnega pomena, glede na to, da bo v sklopu ogleda razstave na voljo tudi tridimenzionalni virtualni spust v eno izmed najlepših jam Kaninskega pogorja, pa bo tudi v varnem zavetju enega od prostorov Stergulčeve hiše ponujeno izjemno adrenalinsko doživetje.

V pripravo razstave in virtualnega spusta v jamo je bilo vloženega ogromno prostovoljnega oziroma ljubiteljskega dela, za virtualni spust pa so morali jamarji skenirati jamo ped za pedjo, da zdaj ob ogledu z zato namenjenimi posebnimi očali res realistično prikaže vsak detajl, globino in razsežnost podzemne jame. To smo danes preizkusili tudi udeleženci sestanka in se prepričali, da je ogled jame tako realističen, da je ogled pravzaprav z eno besedo vrtoglav.

»Po sestanku smo si udeleženci ogledali tudi prostor, kjer bo postavljena stalna razstava, ker si vsi želimo tudi čimprejšnje realizacije, pa so že opravili tudi vse izmere prostora. Želimo si, da bo to samo prvi korak k neki novi uspešni zgodbi na Bovškem, v kateri bo to postala svetovno znana atrakcija, ki je, kot je dejal predsednik JZS Igor Benko, v tem trenutku in na ta način ni še nikjer na svetu. Prepričan sem, da je Bovec pravi kraj za postavitev razstave, ki bo zagotovo prerasla v jamarski muzej, saj je bogastvo jamskega sveta v Kaninskem pogorju in okolici v svetovnem merilu res neprecenljivo. Ko bo dokončan še Muzej ribištva na Koritnici, bo skupaj z že aktualnimi razstavami v trdnjavi Kluže, muzejem na prostem Ravelnik ter drugimi zgodovinskimi točkami na Bovškem predstavljal tudi z izobraževalnega vidika veliko dodano vrednost za vso Slovenijo in širše,« je ob sprejetju odločitve o postavitvi stalne razstave jamarstva na Slovenskem zadovoljno povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki je ta korak načrtoval skupaj s predsednikom JZS Igorjem Benkom.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi