Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

SESTANEK ZA PRIPRAVO NA POLETNO SEZONO

V sejni sobi Občine Bovec so se 12. maja 2021 sestali župani Občin Bovec, Kobarid in Tolmin Valter Mlekuž, Marko Matajurc in Uroš Brežan, direktor Zavoda za turizem Dolina Soče Viljam Kvalić ter sodelavci. Pogovarjali so se o delovanju Javnega zavoda za turizem Dolina Soče in letošnji poletni sezoni.

Sestanek je bil sklican na pobudo bovškega župana Valterja Mlekuža, ob županih in direktorju zavoda pa so se ga udeležili še direktorica Uprave Občine Bovec Katarina Barbara Ostan in Cecilija Avsenik iz oddelka za gospodarstvo Občine Bovec ter Alenka Rutar, poslovna sekretarka pri Dolina Soče. Mlekuž je v uvodu izrazil razočaranje nad zaposlovanjem in kadrovsko politiko v Javnem zavodu za turizem Dolina Soče, katerega ustanoviteljice so vse tri Občine Zgornjega Posočja.

»Ko pogledam nabor zaposlenih, ugotavljam, da med zaposlenimi skoraj ni nobenega iz občine Bovec, razen nekaj oseb v TIC-u. Tudi na zadnjem razpisu za sodelavca v booking centru (m/ž) ni bil izbran nihče od kandidatov z Bovškega, čeprav so se po mojih informacijah za delovno mesto potegovali zelo primerni kandidati, ki so izpolnjevali vse razpisne pogoje. Ne verjamem, da pri vseh prijavljenih ni nihče z Bovškega ustrezal pričakovanjem. Razumem tovrstno tehtanje, ko gre za izbiro direktorja ali poslovnega sekretarja, da pa za delo v bookingu na Bovškem ni človeka z ustreznimi referencami, ki bi lahko kakovostno opravljal to delo, se mi zdi celo ponižujoče do Bovčanov. Občina Bovec letno nameni skupnemu zavodu 300.000,00€ proračunskih sredstev, pa še brezplačne prostore na letališču in v Stergulčevi hiši.  Koliko od teh sredstev gre samo za kilometrino teh oseb, ki se vsakodnevno vozijo iz Tolmina? Zato je treba tu nekaj nujno spremeniti. V nasprotnem primeru sploh nima več smisla, da je sedež še naprej v Bovcu, če pa vsi zaposleni prihajajo iz Tolmina ali drugod. Res sem razočaran, kajti upal sem, da se bo s prihodom novega direktorja kaj spremenilo,« je med drugim poudaril Mlekuž.

Glede zadnje izbire je direktor Zavoda za turizem Dolina Soče Viljam Kvalić pojasnil, da je med prijavljenimi kandidati izbirala za to določena strokovna komisija in da na to odločitev nihče drug ni imel in tudi ne sme imeti vpliva, kar je tudi prav. Izrazil pa je tudi prepričanje, da se je komisija med tistimi, ki so izpolnjevali osnovne zahtevane pogoje, trudila izbrati res najboljšega kandidata oz. kandidatko, ker si to glede na zahtevnost delovnega mesta Dolina Soče tudi zasluži.

Kljub vsemu župan Občine Bovec Valter Mlekuž vztraja, da je treba v kadrovski politiki upoštevati tudi to, da ima Dolina Soče sedež v Bovcu, da je 50% financiran s strani Občine Bovec in da je zato upravičeno pričakovati, da bo v zavodu zaposlenih več oseb z Bovškega.

V nadaljevanju je direktor Zavoda za turizem Dolina Soče Viljam Kvalić podal poročilo o trenutnem stanju v turizmu v Zgornjem Posočju, ki je zaradi novega koronavirusa utrpel izjemno škodo. Poudaril je, da je letošnji dosedanji obisk v primerjavi z lanskoletnim enakim obdobjem slabši, kar seveda ne gre pripisati samo ukrepom za zajezitev novega koronavirusa v Sloveniji, temveč morda predvsem ukrepom v drugih državah. Letalski promet je skorajda zamrl, individualni turizem pa je prav tako oslabljen tako zaradi zaprtih nastanitvenih kapacitet v Sloveniji kot tudi zaradi obvezne karantene ob vrnitvi potencialnih turistov nazaj v svojo državo. Prepričan pa je, da bo zagotovo prav naša dolina med prvimi, ki bodo okrevale, saj je prav individualni turizem tisti, ki bo prvi izšel iz krize v novo normalnost. V primerjavi z ostalimi regijami smo, tako Kvalić, gotovo v prednosti. Pri nastanitvah na Bovškem je sicer katastrofalno sliko nekoliko popravilo snemanje filma na Kaninu in Stolu, vendar je bila zasedenost daleč od tiste v primerljivem obdobju pred Covidom.

»Pravzaprav smo vsi v škripcih zaradi negotove situacije, tako ponudniki, ki ne vedo, kdaj bo za posel varno odpreti svoja vrata, kakor tudi turisti, ki jim ukrepi predstavljajo neke vrste oviro. Za poletni čas načrtujemo promocijo na polno, odvisno seveda od epidemiološkega stanja, menim pa, da bodo destinacije, kot je dolina Soče, letos najbolj iskane in zaželene. Verjetno ne bo toliko zanimanja za skupinske adrenalinske športe, večji porast pričakujemo v bolj umirjenih aktivnostih, kot so planinarjenje in pohodništvo Julijana Trail in Alpe Adria Trail, nov program Julijana Bike in podobno. V tem trenutku tudi še ne vemo, kaj bo s turističnimi borzami in sejmi v jeseni, vendar se mi pripravljamo tako, kot da bo stanje vsaj delno normalizirano. Veliko bo seveda odvisno tudi od stanja v drugih državah, najverjetneje pa bomo imeli tudi letos pretežno domače goste, na kar tudi stavimo,« je v grobem predstavil pričakovanja Kvalić.

Pogovarjali so se tudi o množičnih prireditvah, predvsem tistih najbolj znanih na Tolminskem, kar je izpostavil župan Občine Tolmin Uroš Brežan, skupna ugotovitev pa je bila, da pričakovanja ne morejo biti optimistična vsaj za naslednji tri do pet let.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi