Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Odkritje nove lesene skulpture v vasi Soča

V petek, 13. 8., je v vasi Soča potekalo slovesno odkritje nove lesene skulpture, avtorja Miloša Domevščka, ki po novem dela družbo že postavljeni skulpturi gozdarja, plod dela istega avtorja. Odkritja se je udeležil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Skulptura mlekarja je še ena od pričevalcev nekdanjega življenja ljudi iz Soče in celotne doline Trenta, ki so s svojo skromnostjo živeli na svojem bornem koščku zemlje. S temi besedami je Mitja Cuder pozdravil zbrane in nadaljeval:

»Edini vir zaslužka je bilo trdo delo v gozdarstvu, za preživetje pa ovčereja in kozjereja s pašo na planinah, kjer je imel glavno besedo mlekar-sirar oziroma »sprawnk«. Njemu so bili podrejeni pastirji. Na vsaki planini jih je bilo med šest in osem,« je poudaril Cuder in povedal tudi o zatonu planin, pa tudi o tem, kako danes oživljajo in ohranjajo tradicijo planinske paše ovac in sirarstva.

Seveda je bil kulturni program obogaten z ubranimi toni harmonikarja Reneja Zorka, na starodavnih citrah pa je zaigral Ivan Jelinčič, ki je v nadaljevanju predstavil tudi dandanašnje sirarstvo in razkril nekaj skrivnosti o pravilni pripravi ovčjega sira.

S šaljivim skečem o »kozarjenju« na planini so publiko navdušili avtor skulpture Miloš Domevšček-Mužincu, ki je napisal tudi scenarij, brata Mitja in Peter Cuder, Franci Čopi-Ciska in Roman Kravanja- Otokarju.

Ob tej priložnosti so na zid ob skulpturi postavili tudi tablo z zgodovino vasi Soča in soških planin ter dela na planinah. Tekst je tudi v angleškem jeziku, avtor teksta pa je Peter Domevšček.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je pohvalil organizacijo dogodka in seveda samo delo avtorja Miloša Domevščka, saj bo bogat doprinos k prepoznavnosti nekdanjega in aktualnega življenja na vasi ter predvsem še vedno živeče ovčereje:

»Miloš Domevšček je že s skulpturami v naših krožiščih v Bovcu dokazal, da je mojster obdelave lesa, zato ne preseneča, da sta tudi obe leseni skulpturi v Soči odličen izdelek. Njemu za izvrstno opravljeno delo, vsem organizatorjem in nastopajočim pa za izveden dogodek lahko samo čestitam. Samoiniciativno delovanje danes ni več tako samoumevno, zato je toliko bolj pomembno, da predvsem na vasi to ne zamre. Občina Bovec namenja za delovanje turističnih in drugih društev ter klubov proračunska sredstva, pa tudi za nekatere tradicionalne prireditve še dodatno finančno podpira. Naša dolina je izjemno zanimiva, zagotovo pa se bodo pohodniki in naključni obiskovalci vasi Soča zdaj še raje zaustavili ob dveh skulpturah in o tej dolini izvedeli veliko novega, pravzaprav tistega, kar bi sicer ostalo očem skrito in širši javnosti nepoznano. Prepričan pa sem, kolikor poznam Miloša, da še ni rekel zadnje besede in verjetno že snuje kakšen nov umetniški projekt,« je po koncu prireditve povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Prireditev je potekala v so-organizaciji Krajevne skupnosti Soča Trenta in Zadruge Soča-Trenta, večer pa se je nadaljeval z zabavo z Vilijem Resnikom.

Pripravil in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi