Oceni objavo

Tradicionalno predpraznično srečanje v Prijedoru

Predstavniki Občine Bovec so se tudi letos v pobratenem Prijedorju udeležili tradicionalnega predprazničnega srečanja Slovencev v Bosni in Hercegovini, ki ga organizira Društvo Slovencev Lipa.

Delegacijo Občine Bovec so sestavljali župan Valter Mlekuž, v. d. direktorja uprave Katarina Barbara Ostan Koren in Romina Bradaškja iz županovega kabineta. Društvo Slovencev Lipa iz Prijedora je v soboto, 10.12., praznovalo 25. obletnico obstoja. Ob tej priložnosti so odprli nov prostor društva v centru Prijedora, ob tej priložnosti pa je nastopilo KD Studenec iz Pivke. Veleposlanik RS v BiH Damijan Sedar je Društvu Slovencev Lipa predal priznanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter posebno priznanje predsednici Društva Slovencev Lipa Alenki Uduč, ki je ustanoviteljica in že od samega začetka tudi predsednica društva.

»V novih prostorih bo naše delovanje veliko lažje in bo bolj kakovostno, še posebej za urice poučevanja slovenskega jezika. V novih prostorih pa je tudi knjižnica. V našem društvu je včlanjenih 280 članov, naše aktivnosti pa so pretežno financirane projektno,« je ob odprtju poudarila Alenka Uduč.

Veleposlanik RS v BiH Damijan Sedar je ob tej priložnosti pohvalil sodelovanje z Občino Prijedor:

»Izražam zadovoljstvo, da smo v mestni upravi našli pravega sogovornika, ki je bistveno pripomogla k reševanju prostorske stiske za delo Društva Slovencev Lipa. Teh 25 let obstoja in dela društva je dolgo obdobje, ki govori o kakovostnem delu društva in ki našemu Veleposlaništvu v BiH in Republiki Sloveniji veliko pomeni, zato imajo tudi vso našo podporo, ki se bo tudi nadaljevala,« je izpostavil veleposlanik RS v BiH Damijan Sedar.

Dogajanje s kulturnim programom se je nadaljevalo v dvorani Kina Kozara, zvečer pa je v Hotelu Prijedor potekalo tradicionalno predpraznično druženje. V protokolarnem delu je župan Občine Bovec Valter Mlekuž ob 25. obletnici delovanja Društva Slovencev Lipa predsednici Alenki Uduč podelil srebrni znak Občine Bovec:

»Občina Bovec s pobrateno Občino Prijedor vseskozi izvrstno sodeluje, še posebno na kulturnem in športnem področju pa si vsako leto izmenjamo različne nastope njihovih in naših kulturnih skupin ter tekaške preizkušnje. Ob našem obisku ob prazniku mesta Prijedor, ki je 16. maja, se vsako leto udeležimo tudi božično-novoletnega praznovanja Društva Slovencev Lipa, to prakso smo bili prisiljeni prekiniti le v času Covida, tu pa se vedno zelo lepo počutimo in smo izjemno dobro sprejeti. Čeprav je bila tokrat pot zaradi izjemno slabega vremena in poplav zelo naporna, smo z veseljem prišli k vam. Ob tem visokem jubileju Društvu Slovencev Lipa in predsednici Alenki Uduč iskreno čestitam, želim še veliko uspešnih let delovanja in vam ob tej priložnosti podeljujem srebrni znak Občine Bovec,« je v svojem pozdravnem nagovoru med drugim povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Predsednica Društva Slovencev Lipa Alenka Uduč se je Mlekužu zahvalila za to pozornost in pohvalne besede, ob 25. obletnici delovanja Društva Slovencev Lipa pa je Občini Bovec in županu Valterju Mlekužu podelila Zahvalo za sodelovanje in podporo Društvu Slovencev Lipa.

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: DRUŠTVO SLOVENCEV LIPA

Oglejte si tudi