Oceni objavo

120 let PGD Bovec

Prostovoljno gasilsko društvo Bovec letos praznuje 120 let gasilstva na Bovškem. Visoko obletnico so obeležili z mimohodom enot GZ Bovec in prijateljskih PGD iz Slovenije, Italije in Avstrije ter gasilskih vozil čez osrednji bovški trg. Uradni del so pripravili pred Gasilskim domom Bovec, kjer je zbor gasilcev pozdravil vse prapore vseh prisotnih društev, regije in zvez.

Slovesnosti so se udeležili številni visoki gostje, med njimi podpredsednik DZ RS Danijel Krivec, župan in oba podžupana Občine Bovec Valter Mlekuž, Miro Bozja (tokrat v uniformi) in Erik Cuder, član Upravnega odbora GZS Miran Gregorič, predstavniki regije in CZ.

Najprej je vse nagovoril aktualni predsednik PGD Bovec Matjaž Černuta, ki je orisal DELOVANJE GASILCEV SKOZI 120 LET ORGANIZIRANEGA GASILSTVA NA BOVŠKEM (v priponki spodaj celoten nagovor).

K besedi so povabili tudi župana Občine Bovec Valterja Mlekuža, ki je v uvodu spomnil, da si vsakodnevnega življenja brez gasilcev in drugih reševalnih služb ni več mogoče predstavljati:

»Danes ni samo vaš praznik. Je praznik vseh nas, vseh Bovčanov, saj vemo, da se lahko na vas zanesemo v vsakem trenutku. Seveda veste, da ni dovolj, da ste gasilke in gasilci, temveč med seboj pravi prijatelji. Ko greste v ogenj in reševanje, morate vedeti, kdo vas varuje, kdo stoji za vami. Taki prijatelji so tisti, ki tudi če je na nitki njegovo življenje, ne bo popustil za rešitev prijatelja gasilca. Vesel sem in ponosen, da sem lahko župan občine s takimi ljudmi, kot ste vi. Seveda ne smemo pozabiti na gorske reševalce in vseh struktur Civilne zaščite. Zaradi vašega nesebičnega delovanja lahko mirneje živimo. Vemo, da ste vsako uro, podnevi in ponoči v pripravljenosti. Ob tej priložnosti pa se želim zahvaliti tudi vašim domačim, partnerkam in partnerjem, vašim otrokom, ki vam stojijo ob strani. Ko vem, da greste v akcijo reševat življenja drugih, tudi mene skrbi – kaj šele vaše domače. Vsi se zavedamo, da greš, nikoli pa, ali se nepoškodovan tudi vrneš. Zato je danes dan vseh Bovčanov in celotne doline!! Ostanimo prijatelji, kot smo vedno bili, mojo podporo pa, to že dobro veste, imate vedno,« je v nagovoru izpostavil Mlekuž in se vsem še enkrat zahvalil.

Sledil je v nagovor člana Upravnega odbora GZS Mirana Gregoriča, ki je med drugim izpostavil:

»Več kot stoletna zgodba o razvoju prostovoljnega gasilstva v vaših krajih, je zgodba o naraščanju števila članov, pridobivanju nove gasilske opreme in vozil ter na koncu tudi izgradnje tega čudovitega Gasilskega doma Bovec. Je zgodba o izjemni nesebičnosti in humanitarnosti pri pomoči sočloveku. Vaše delo že dolgo ni povezano zgolj z gašenjem požarov Vaša dejavnost poleg visokih osebnih etničnih standardov, vključuje nenehno izobraževanje ter usposabljanje. Napredek in tehnološki razvoj vseh segmentov družabnega življenja sta prinesla številne nove nevarnosti, naravne nesreče,« je dejal Gregorič in se bovškim gasilkam in gasilcem zahvalil še za odlično opravljeno delo ob lanskem požaru na Krasu ter za aktivno delovanje ob letošnjih poplavah.

Podelili so tudi plamenice, spominske plakete in praznovanje nadaljevali z druženjem in plesni zabavi v večernih urah.

Oglejte si tudi