Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

PREDSTAVITEV NEPROFITNEGA PROJEKTA ZA MLADE DRUŽINE

Na povabilo župana Občine Bovec Valterja Mlekuža, sta predstavnika Inštituta Back to the village predstavila zamisel gradnje naselja z montažnimi hišami za pomoč mladim družinam, po katerem bi te s 50.000 evri lahko prišle do lastne hiše. 

Tako kot drugod po Sloveniji je pomanjkanje stanovanj tudi v občini Bovec pereč problem. Občina Bovec ima v lasti 32 neprofitnih stanovanj, ki so vsa zasedena, že dlje časa pa stremi k reševanju stanovanjske problematike z iskanjem različnih rešitev. Prostorsko skuša zadeve rešiti tudi s sprejemanjem Občinskega prostorskega načrta (OPN), ki je pred razgrnitvijo, kar pa še zdaleč ni preprosto, saj so zemljišča po večini kmetijska in v privatni lasti. Ta problematika je bila ne nazadnje izpostavljena tudi na zadnji seji Občinskega sveta.

Na povabilo župana Občine Bovec Valterja Mlekuža se je predstavitve, ki je potekala 2. februarja, udeležil tudi direktor MAHLE Electric Drives Bovec d.o.o., Matej Stres, direktor TKK Uroš Lozar pa se je svojo udeležbo v zadnjem trenutku opravičil.

»Pri Občini Bovec se še kako zavedamo stanovanjske problematike oziroma pomanjkanja stanovanj tako za mlade družine z Bovškega kot za delovno silo od drugod, ki jo med drugimi gospodarskimi subjekti nujno potrebujeta tudi dve največji zaposlovalki na Bovškem, Mahle in TKK. Prepričan sem, da lahko samo skupaj najdemo pravo rešitev, čeprav se hkrati zavedam, da so lastniki teh družb tujci in je njihova poslovna politika morda drugačna. Občina trenutno nima primernih zazidalnih površin v svoji lasti, vendar se oklepamo vsakega najmanjšega predloga in ponudbe, ki bi nas lahko pripeljala do novih stanovanj ali pa morda lastnih hiš za mlade družine, kot nam je bilo predstavljeno danes. Projekt je zelo zanimiv, današnje srečanje pa je prvi korak, ki bo morda pripeljal do ugodnih rešitev. Glede na povedano bomo v tej smeri tudi delovali,« je po pogovorih povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Robert Zupan z Inštituta Back To The Village je povedal, da so se z nekaterimi večjimi Občinami že ugodno dogovorili, sistem pa temelji na treh osnovnih fazah:

»Občina uredi ustrezno zemljišče, ki se ga odstopi za namen reševanja stanovanjske problematike. Na zemljišču se postavi naselje montažnih hiš, bivalne površine približno 65 kvadratnih metrov. Število hiš je seveda odvisno od velikosti zemljišča, vsaka hiša pa bi stala približno 50.000 evrov, kar bi bila končna cena za mlado družino. Prepričan sem, da bi bil interes tudi pri vas zelo velik, način izbire mladih družin, pa bi morali doreči skupaj z Občino in podjetji, ki bodo sofinancirala komunalno ureditev. Da bi se zavarovali, da družina ne bi hiške kupila za 50.000 evrov in je nato prodala naprej po višji ceni, smo v pogodbo dodali klavzulo, da se hiša lahko proda samo naslednji mladi družini in samo po amortizacijski ceni, ki bo seveda nižja od nakupne. Naša želja je tudi, da bi pri vas morda najprej postavili vzorčno hišo, ko bi vam uspelo zagotoviti zemljišče z zazidljivimi in komunalno urejenimi parcelami, pa bi postavili še želeno število montažnih hiš,« je glede gradnje in drugih že znanih pristopov povedal Robert Zupan.

Zupan je še povedal, da so v Sloveniji tudi primeri, ko so posamezniki svoja privatna zemljišča celo brezplačno odstopili za ta namen, saj so razumeli, da gre pri tem projektu s strani vseh deležnikov za solidarnostni pristop reševanja stanovanjske problematike mladih družin.

Občina Bovec bo vsekakor še naprej izvajala vse aktivnosti za dosego končnega cilja, ta pa je zadržati mlade družine na Bovškem, hkrati pa omogočati pogoje gospodarskim subjektom za zagotovitev stanovanj za prepotreben kader od drugod.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC


Oglejte si tudi