Oceni objavo

Literarni večer - Bovčani se predstavijo 3

V veliki dvorani Stergulčeve hiše je Literarni klub Bovec 11. 11. 2022 priredil odličen literarni večer, na katerem so predstavili Zbornik Literarnega kluba Bovec Bovčani se predstavijo s fotografijo.

Večer sta povezovali članici Gledališke skupine BC Slavica Della Bianca in Ruža Srdoč, najprej pa sta se spomnili Bovčanov, ustvarjalcev z Bovškega z različnih področji kulture, ki so in tistih, ki še izstopajo v svojem kreativnem kulturnem življenju na Bovškem oziroma so bovški kulturi pustili svoj pečat. Vsem sta se v imenu Literarnega kluba Bovec zahvalili za njihov neizbrisni prispevek, svojcem odsotnih, nekaterih tudi že pokojnih, ter prisotnim, pa sta podelili simbolična knjižna darila. Prejeli so jih Danilo Durjava, Darko Komac, Ambrož Čopi, Borut Šulin, Miro Mišljen, Tomislav-Rene Čopi, Stanka Komac, Monika Ivančič Fajfar in Peter Della Bianca.

Na klavir je zaigrala učenka Glasbene šole Tolmin, oddelek Bovec, Lara Škander, pod mentorstvom profesorice Katje Skočir, na kitari pa je zaigral in ob tem zapel bovški kantavtor Peter Della Bianca.

K besedi sta povabili tudi župana Občine Bovec Valterja Mlekuža:

»Kajti Občina Bovec ima vedno posluh za naše delo. In tudi tokrat je pripomogla s sofinanciranjem obeh knjig,« je poudarila Slavica Della Bianca.

Župana Občine Bovec Valter Mlekuž je pohvalil delo kulturnikov na Bovškem in se jim za njihovo ustvarjalnost tudi zahvalil:

»Prav vesel sem, da sem prišel v tako sredino, kjer se človek počuti lepo in dobrodošlo. Ta predvolilni čas je namreč zelo naporen in večkrat z nesramnimi pristopi. Ampak danes ni čas za tarnanje in vam s tem nočem pokvariti prijetnega večera. Kot je že gospa Slavica povedala, sem bil v teh osmih letih županovanja vedno pripravljen pomagati vsem društvom in Občina Bovec je v tem času vedno pristopila k sofinanciranju projektov, kot je tudi ta zadnja knjiga Bovčani se predstavijo s fotografijo, z veseljem pa danes sponzorira tudi manjšo pogostitev po tem dogodku. Naj bo to en lep večer, na katerem se bomo, o tem sem prepričan, vsi dobro počutili in bomo ob koncu tudi prijateljsko pokramljali.«

Ruža Srdoč se je pred predstavitvijo zbornika zavalila vsem sodelujočim, vsem, ki so priskočili na pomoč, bodisi z informacijami ali z denarjem:

»Brez vašega sodelovanja knjige ne bi bilo-kliše pa se vedno izkaže za resničnega. Pomoč ste nam nudili: Občina Bovec, Tolminski muzej, in z zasebnimi zbirkami Miran Mihelič, Boris Zimic, Iztok Ostan, Hedvika Mihelič, David Ostan in Edvin Trinka

Zbornik Literarnega kluba Bovec, Bovčani se predstavijo s fotografijo je predstavil Zoran Rutar. Zbornik sta uredila Ruža Srdoč in Zoran Rutar, za jezikovni pregled je poskrbela Ruža Srdoč, za oblikovanje pa Zoran Rutar. Založnik je Literarni klub Bovec, izdali pa so 400 izvodov.

V uvodu je Zoran Rutar predstavil zgodovino fotografije v svetu in nato prešel na zgodovino fotografskega ustvarjanja na Bovškem:

»Fotografija je trenutek sedanjega časa, kot pomežik očesa, ki ga fotograf želi narediti večnega, brezčasnega, je zaznavanje tega trenutka, dokument časa,« je med drugim tudi v predgovoru zbornika zapisal Zoran Rutar.

V Zborniku Bovčani se predstavijo 3 se s fotografijami predstavijo bovški fotografi Ivan Mihelič ml., Boris Ostan, Zoran Rutar, Darko Cuder, Jelka Kašca, Romeo Černuta, Marko Komac, Aleš Fon, Božo Bradaškja, Jože Flajs, Danijel Žagar, David Štulc Zornik, Andraž Bilmez, Dejan Kravanja, Luka Černuta, Timi Jakopič in Žan Klavora Wolf.

V imenu vseh fotografov, ki so v Zborniku objavili vsak po 10 fotografij, se je založniku, vsem vpletenim v nastajanje Zbornika in sponzorjem zahvalila Jelka Kašca.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi