Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

Festival src v Bovcu z izvrstnimi plesnimi in glasbenimi skupinami

Festival src (Festival dei cuori) bo v ponedeljek, 22. 8. 2022, ob 19. 30, na osrednjem bovškem trgu zablestel s štirimi izvrstnimi plesnimi in glasbenimi skupinami, ki so po večini že nastopile širom sveta, pri nas pa bodo zaplesale, zaigrale in zapele prvič.

Prvotno je bilo sicer načrtovano, da bi tudi v Bovcu nastopilo vseh 7  skupin, ki na 52. festivalu dei cuori nastopajo v Čenti, vendar zaradi objektivnih razlogov žal to ne bo mogoče.  Zato pa bodo na »buškem placu« za izjemen večer poskrbele skupine, ki so, kot večkrat poudarijo organizatorji, smetana smetane.

 

Vse skupine predstavljamo v nadaljevanju:

 

BRAZILIJA

“BACNARÉ” BALÉ DE CULTURA NEGRA

Pod vodstvom profesorice, raziskovalke in koreografinje Ubiracy Ferreira se je novembra 1985 rodila “BACNARÉ” – Balé de Cultura Negra, skupina, ki ni omejena le na ples, ampak spodbuja raziskovanje in boljše poznavanje lastnih kulturnih korenin. Bogastvo njegovih upodobitev izhaja iz zanimivega zlitja moči treh etničnih skupin (avtohtone, bele in črne). Skupina uživa izjemen ugled in velik uspeh tako v mestu Recife kot v drugih državah Latinske Amerike, Azije in Evrope. Vsepovsod vzbuja občutek občudovanja in profesionalnosti ter uspe okužiti javnost z močnimi in živahnimi ritmi. “BACNARÉ” Balé de Cultura Negra vključuje mlade Brazilce, ki blestijo v plesni umetnosti.

Direktor: Tiago Batista Ferreira


KOLUMBIJA

COMPAÑÍA ARTISTICA “AAINJAA”

“AAINJAA” je kolumbijska multidisciplinarna umetniška skupina, ki želi z umetnostjo spodbuditi javno zavest in strpnost z namenom družbene transformacije. Gre za skupino, ki ne ostane neopažena in ki daje vse od sebe v nastopih na ulicah s svojimi izjemno močnimi ritmi. Energični bobni, ki prenašajo moč in vitalnost skozi afro kolumbijske in brazilske ritme, pomešane s tistimi iz funka, ter ustvarjajo intenzivno koreografijo, prenašajo svobodo in proizvajajo eksploziven in močan koktajl, ki nas bo zavibriral, nas spodbudil k skakanju in poskrbel za željo po zabavi. Senzacionalne predstave so bile uspešne na številnih pomembnih državnih in mednarodnih festivalih in sejmih. Med številnimi udeležbami se spomnimo velike nagrade Formule 1 v Kraljevini Bahrajn, mednarodnega festivala sambe SAMBACO v Nemčiji, Festivala luči v Macau (Kitajska) in festivala XJed v Savdski Arabiji.

direktor: Homero Cortés


ŠPANIJA

GRUPO “MAZANTINI”

Skupina je nastala leta 1941, da bi obudila in ovekovečila starodavne plese in pesmi tradicionalne folklore pokrajine. Od takrat raziskovalno delo v mestih in vaseh regije La Mancha ni nikoli prenehalo. Leta 1978 se je skupina preimenovala v GRUPO MAZANTINI in ustanovitev je bila registrirana kot Združenje zborov in plesov Ciudad Reala, katerega cilji so izključno kulturni in folklorni. Skupina Mazantini je vedno znala predstavljati lepoto in čistost španske folklore, še posebej tiste iz La Manche. Ima širok repertoar iz vse Španije, s katerim je nastopala v številnih državah, kot so Monako, ZDA, Velika Britanija, Ljudska republika Kitajska, Italija, Poljska, Japonska, Portoriko itd. Med drugimi nagradami je leta 2016 mestni svet mesta Ciudad Real ob 75. obletnici ustanovitve  skupini dal naziv  “vzornega državljana”.

Režiser: Jesús C. Cantero Muñoz


URUGVAJ

BALLET FOLKLORICO “ABORIGEN”

“Aborigen” je skupina, ki na edinstven in poseben način predstavlja prvotno življenje pred razvojem Urugvaja, ime, ki v kulturi Tupì-Guaranì pomeni “reka naslikanih ptic”. “Aborigen” torej skozi ples izvaža identiteto urugvajske tradicije in vse svoje člane navdaja s ponosom. Leta 2017 rojena skupina spreminja izkušnje ljudskega življenja v gibe in zvoke, ki pripovedujejo zgodbe preteklosti z odtisom sedanjosti. Strast do folklore je članom skupine odprla vrata v čarobno vesolje. Ples in živa glasba sta skozi ljubezen do tradicije ustvarila priložnosti za prikaz in ohranjanje korenin urugvajske tradicije.

Direktorja: Juliana Peraza in Germán Obiague


Vljudno vabljeni!


Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: FESTIVAL DEI CUORI

Oglejte si tudi