Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

Dogovori o vzpostavitvi poti čez Skutnik

Občini Rezija in Bovec se ponovno dogovarjata o vzpostavitvi stalne poti čez Skutnik, za ta namen pa načrtujeta prvi sestanek za kandidaturo na enem izmed evropskih programov za pridobitev sredstev iz naslova čezmejnega sodelovanja.

Prvi organizirani pohod čez Skutnik je bil v nedeljo, 22. septembra 2019, ko sta pred tem pobudo za ponovno vzpostavitev te poti podala italijanska alpinista, brata Pietro in Giovanni Placentino, za Občino Bovec pa je koordinacijo za prvo organizacijo pohoda vodil Milan Štulc.

Celotno organizacijo pohoda s slovenske strani je takrat prevzel in v sklopu FESTIVALA POHODNIŠTVA DOLINA SOČE tudi zelo uspešno izpeljal Javni zavod za turizem Dolina Soče, vodil pa ga je takratni direktor zavoda Janko Humar, ki je predhodno celotno pot z omenjenima pobudnikoma tudi prehodil. Pohod je potekal ob mednarodnem dnevu miru, saj je bilo prvotno načrtovano srečanje skavtskih organizacij z obeh strani meje. Z bovške strani se je skupina pohodnikov podala preko Skutnika v Rezijo do Planine Kot (MALGA COOT). V Bovcu se pohodniki zbrali že ob šestih zjutraj, saj jih je čakal organiziran prevoz do izhodiščne točke pri B postaji kaninske žičnice, nato pa še 6 ur hoje do planine Kot v Reziji. Pohod je z naslovom SKUPAJ Z MLADIMI ZA MIR v sebi nosil tudi mirovno sporočilo. Pohodniki iz Rezije so se s pohodniki z bovške strani srečali na vrhu Skutnika in si izmenjali prijateljske pozdrave.

Na srečanju na planini Kot je takrat županja Občine Rezija Anna Micelli dejala:

»To je edinstvena in res lepa iniciativa, ki jo moramo podpreti in jo gojiti tudi v prihodnjih letih. Najlepše pa je, ker ta dogodek lahko izvedemo s sosedi in prijatelji iz Bovca. Srečujemo se na mestu, kjer je bila nekoč zaprta meja, danes pa je to prosto prehodna administrativna meja, kjer se lahko srečujemo, pogovarjamo in družimo. To pa ima še večjo vrednost, ko govorimo o človekovih pravicah.«

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je izrazil prepričanje, da moramo vztrajati pri tradicionalnosti dogodka:

»Verjamem, da bo ta dogodek res postal tradicionalen in nas bo prihodnje leto še več. Mogoče je prav naša mladost, ko nismo imeli vsega na voljo, pripomoglo k temu, da znamo take trenutke še bolj ceniti. Danes je glavno sporočilo, da si želimo mir in svobodo. Zato gojimo to neizmerno dobrino in uživajmo v tej lepoti.«

Tako je bilo septembra 2019, potem pa so bile te aktivnosti zaradi vsem znanih epidemioloških razmer in ukrepov prekinjene.

Zdaj pa se obujajo prvenstveni nameni in se porajajo nove zamisli o vzpostavitvi stalne čezmejne poti čez Skutnik, pri čemer naj bi imeli nosilni vlogi za kandidaturo za pridobitev sredstev na evropskih programih Občini Rezija in Bovec. Pogovori že potekajo tudi med Naravnim parkom Julijskih Predalp in Triglavskim narodnim parkom, sestanek, predviden že v začetku marca 2023, pa bo namenjen prav uskladitvi želja in predlogov ter določitvi parametrov za vzpostavitev omenjene stalne čezmejne poti čez Skutnik. Pri tem seveda ne gre zgolj za urejanje poti, kar je še najmanjši zalogaj, temveč za vzpostavitev celostne logistike, ki bo morala zajemati tudi prevoze, predvsem v Reziji namestitvene kapacitete in drugo turistično – planinsko infrastrukturo, po vsej verjetnosti pa tudi neko poučno vsebino, ki bi jo lahko dosegli z novo učno potjo. Vse to bo na mizi na marčevskem srečanju v Reziji.

zapisal: MILAN ŠTULC

foto: MILAN ŠTULC in OBČINA REZIJA

Oglejte si tudi