Oceni objavo

BLITZ BOVEC MARATON 2023

Tudi letos je Blitz Bovec maraton doživel izjemno dobro pripravljeno izvedbo, udeležili pa so se ga tekačice in tekači iz kar 19 držav. Vse se je začelo že v petek zvečer, ko so na predvečer maratona v Kulturnem domu Bovec pripravili predavanje in pogovorni večer z Urbanom Praprotnikom in Cenetom Prevcem. Vse je pozdravil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž. Odlično predavanje Urbana Praprotnika na temo “Vpliv teka na stres” je izpostavilo pasti in predlagalo rešitve stresnih situacij. Ob poslušanju so se udeleženci tudi dodobra razmigali. 

Cene Prevc, vrhunski skakalec, je z gosi delil vpogled v njegovo izjemno bogato kariero. Znanje in izkušnje, ki jih je Cene pridobil skozi profesionalno športno pot, resnično prevzamejo in osupnejo vsakega poslušalca.

V soboto, 16. 9., se je na bovškem trgu začelo dogajanje že navsezgodaj zjutraj, saj je poleg teka v Bovcu dan zaznamoval tudi bogat spremljevalni program. Navijaške palice so zavrtela dekleta iz Športnega twirling kluba Deskle, na pihala je zaigral Pihalni orkester Salonit Anhovo, v valčku in polki smo se zavrteli ob nastopu harmonikarjev, otroci so uprizorili folklorno točko, plesalci Plesne skupine Bovec pa zaplesali pravo plesno točko, ter si poslikali obraze z magičnimi barvicami. Od folklore, orientalskega plesa, do break dancea, v vsem tem so lahko obiskovalci od vsepovsod uživali na Blitz Bovec maratonu.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je že v brošuri letošnjega Blitz Bovec maratona napovedal odličen tradicionalni dogodek na Bovškem:

»Bovško je prepoznavno v širnem svetu po mnogih stvareh, zagotovo pa najbolj po neokrnjeni naravi in prekrasni smaragdni lepotici Soči. Tudi Blitz Bovec Maraton je k temu veliko doprinesel, tudi sam pa je doma in v svetu pridobil velik sloves. Organizatorji se lahko pohvalijo z odlično organizacijo prav vseh dosedanjih maratonov, sam pa bom vedno največjo vlogo pri izvedbi pripisoval prostovoljcem. Vsem, še posebno pa njim, se iskreno zahvaljujem. Vsi skupaj smo garancija, da bo tudi letošnji Blitz Bovec Maraton odlično izpeljan in bo ostal doma in v svetu najodmevnejša športna prireditev Bovškega. Občina Bovec na vseh ravneh ponosno podpira Blitz Bovec maraton, moram pa reči tudi, da je prav zagnanost bovških športnikov še bolj podkrepila odločitev za gradnjo nove športne dvorane. Zagotovo bo tudi letošnji tek ob najlepši smaragdni lepotici na svetu kljub naporom en sam užitek. To je maraton, ki povezuje vse generacije, na tem maratonu, polmaratonu in tekih za najmlajše, pa se pomerijo tako ljubitelji teka kot tudi profesionalni tekači. Šport krepi duha in telo, krepi prijateljstva in tke nova poznanstva, kljub rivalstvu pa šport preprosto združuje. Športni duh narekuje ob koncu vsake tekme prijateljski stisk roke. Kot vedno rad ponovim, pa danes ni bogat, kdor ima veliko denarja, temveč tisti, ki ima veliko prijateljev. Naj bo Blitz Bovec Maraton še naprej vzor mladim rodovom, da bo taka sporočilnost živela večno. Naj živi športni duh, naj živi Blitz Bovec maraton!!!«

Že po tradiciji da znak za start župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ko pozvoni s kravjim zvoncem. To tradicijo so spoštovali tudi letos, še pred startom pa je Mlekuž vse udeleženke in udeležence tudi nagovoril in jim na Bovškem zaželel prisrčno dobrodošlico. Izrazil je razočaranje, da se sam zaradi poškodbe kolena letos ne more udeležiti teka:

»Je tako, da so nam zvezde včasih naklonjene, včasih pa ne. Bom pa prihodnje leto odtekel. Kar iz 19 držav ste prišli danes na Blitz Bovec maraton in moram reči, da smo zelo počaščeni, da radi prihajate v naše kraje. Kot je dejal sinoči Urban Praprotnik, ponavljam tudi sam: veselite se vsakega metra in vsakega kilometra, ki ga boste pretekli. Tečete za svojo dušo, za svoje zdravje in zadovoljstvo. Danes je pred nami lep dan, in verjamem, da boste tako kot vedno odnesli lepe spomine iz naše čudovite bovške doline, ki je ena izmed biserov naše prekrasne Slovenije. Srečno na poti in uživajte!«

Zadonela je himna maratona Petra Della Biance, zazvonil je kravji zvonec in podali so se na pot.

Tudi večer je bil na »buškǝm placǝ« pester in je veselo dogajanje prevevalo vse zanesenjake, ki so vztrajali in se nadvse zabavali tudi ob zvokih ansambla Joške v’n!

Seveda pa je ob vseh tekaških užitkih šlo tudi za športno tekmovalnost, ki so prinesli REZULTATE

FOTO: ARHIV BLITZ BOVEC MARATON

Oglejte si tudi