Na letošnjem ocenjevanju izdelkov je sodelovalo več kot 550 kmetij iz vse Slovenije in zamejstva, ki so v 17 skupinah živil prijavili skoraj tisoč dobrot. Trije borovniški pridelovalci pa so skupno prejeli kar sedem priznanj za kakovost izdelkov. To so Jele Kitt, Sadjarstvo Slavko Turšič in Pirčeva B'runica.
Jele Kitt je prejemnik zlatega priznanja za domačo viljamovko in bronastega priznanja za borovničevo žganje iz ameriških borovnic, pridelanih v njihovih nasadih. »Glede na to, da smo lani dobili zlato outstanding na IWSC in srebrno na LSC (London sporots competition), smo se odločili, da se pomerimo tudi z domačo konkurenco. Tako so tudi doma potrdili, da naša viljamovka in borovničevo žganje spadata med vrhunska žganja.«
Sadjarstvo Slavko Turšič je prejemnik zlatega priznanja za motni jabolčni sok z okusom bezgovega cvetja in srebrnega priznanja za motni jabolčni sok z okusom rmana. »Za obogatitev okusov sem poskusil z metodo hitre pasterizacije in dodanega bezgovega cvetja ter čaja iz rmana dodati jabolčnemu soku še dodatne kvalitete. Pri bezgu je to osvežilni okus in vonj bezgovega cvetja. Pri dodanem čaju iz rmana pa jabolčni sok s svojo grenkobo spominja na okus piva.«
Pirčeva B'runica je prejemnica kar treh zlatih odličij, in sicer za borovničevo marmelado, borovničev sok in sok aronije. »Ta priznanja so potrditev, da smo na pravi poti in dodatna vzpodbuda za nadaljnjo delo. Velika zasluga za njih gre našemu očetu Jožetu Pircu, ki je vsako leto glavni motivator za oddajo izdelkov na ocenjevanje in hkrati najpomembnejši akter pri izbiri kakovostnih sadežev in pravih sestavin, ki naredijo okusen in harmoničen izdelek.«
Verjamem, da bomo tudi domačini znali ceniti lokalno najboljše. Čestitke prejemnikom!
Rok Mihevc
Foto: Ines Palčič




