Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

»Stoletje in četrt športa« v Borovnici

V Borovniški dolini ima šport dolgo tradicijo, saj so Anton Drašler, Johan Lebes in Franc Mazi že leta 1900 ustanovili Kolesarsko društvo Borovnica. Nekoliko kasneje, leta 1908, je bilo ustanovljeno Orlovsko društvo, leta 1911 Sokolsko društvo, v letu 1936 pa še Nogometno društvo Borovnica. Po drugi svetovni vojni,  leta 1945, je bila ustanovljena Fizkulturna zveza, temu pa je sledilo ustanavljanje društev v vseh krajih. V Borovnici so nekdanji Sokolski dom z udarniškim delom preuredili tako,  da so v njem lahko poleg telovadbe organizirali gledališke igre, prirejali plese in druge prireditve. S sredstvi, ki so jih zbirali na prireditvah, so  nabavili telovadno orodje. Dom so najprej preimenovali v Mladinski dom, leta 1957 pa v dom TVD Partizan. V teh prostorih je več kot dve desetletji domovala tudi krajevna knjižnica.

Po letu 1950 so v domu poleg orodne telovadbe, ki je prevladovala, dobili prostor še drugi športi v okviru posameznih sekcij (namizni tenis, košarka, odbojka, borilni športi). Člani društva so se udeleževali raznih tekmovanj na lokalni in republiški ravni v atletiki, smučarskih skokih, namiznem tenisu in odbojki.

V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja se je med Borovničani zelo povečalo zanimanje za šport in rekreacijo. K temu sta veliko pripomogli izgradnja zunanjega igrišča pri osnovni šoli in nova telovadnica.  Precej Borovničanov, ki so obiskovali domačo osnovno šolo, je kasneje svojo športno pot v različnih športih uspešno nadaljevalo po klubih v Sloveniji in tujini.

V okviru priprav na praznovanje 125-letnice športa v prihodnjem letu, so se srečali nekateri nekdanji športniki druge povojne generacije. Med njimi Vera Celarc (Drašler), nekdanja odlična telovadka in kasneje vaditeljica rekreativk, Tedi Gantar, nogometaš in telovadec, Vladimir Rot, igralec namiznega tenisa in odbojkar, Nikolaj Stražišar, smučarski skakalec, telovadec, organizator raznih tekmovanj in predsednik društva v obdobju med 1983 in 1989.

V letu 2025 bo predvidoma najprej izšla knjiga z naslovom Stoletje in četrt športa, tej pa bo čez leto sledilo več športnih dogodkov, ki bodo posvečeni temu jubileju, z zaključkom ob koncu leta.

Franjo Modrijan

Oglejte si tudi