Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
11°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Uspešno sodelovanje vrtca in gasilcev

Vsako leto pripravimo evakuacijo vrtca Borovnica s pomočjo enote PGD Borovnica. Tudi letos smo v torek, 21. maja, povabili borovniške gasilce, da nam pomagajo pri izvedbi evakuacije. Najprej v enoti Zarja, nato pa še v enoti  Mavrica. Strokovne delavke smo otroke varno peljale na zbirno točko, nato pa smo si po skupinah ogledali opremo ter vozila gasilcev. Gasilci so nam razkazali vozili GVGP-1 in  GVC 16/25 ter opremo, sledilo pa je obvezno »gašenje požara« z vodo (z brentačami ter cevmi za hitri napad). Otroci so bili nad gasilci navdušeni, poleg tega so pokazali tudi veliko znanja o njihovem delu, saj se o določenih temah  (delo gasilcev, reševanje in pomoč ljudem) veliko pogovarjamo tudi v vrtcu. 

Z dvema skupinama smo v Gasilski dom Borovnica prišli tudi na ogled ostale opreme in dejavnosti, ki jih pri evakuaciji nismo videli. Tako je bilo za otroke zelo zanimivo, kako imajo gasilci pospravljeno intervencijsko obleko, da lahko čimprej pomagajo pri nesrečah, kaj oblečejo za lastno varnost ter na kaj vse morajo biti pazljivi. Ogledali smo si tudi sobo z radijsko postajo in izvedeli, kako poteka komunikacija z gasilskim domom in ekipo na terenu, kjer poteka reševanje. Obvezno smo imeli tudi malico – seveda v sejni sobi, ki smo jo temeljito pospravili za seboj. Ko smo odhajali, so nas gasilci pozdravili z gasilsko sireno. Otroci pa so v svojo igro tudi še potem vključevali gasilska vozila in gasilce.

Sodelovanje z borovniškimi gasilci se še poglablja, saj se dogovarjamo že za naslednja sodelovanja; jesenske delavnice za zaposlene ter prihod ostalih skupin 2. starostnega obdobja v gasilski dom. Otroci radi sodelujejo v dejavnostih, ki so jim blizu in so visoko motivirani. Zato smo strokovne delavke v vrtcu hvaležne gasilcem za vso pomoč in pripravljenost sodelovati, si vzeti čas in pripraviti vse, da so dejavnosti in prikaz prostovoljnega dela gasilcev lahko odlično pripravljeni in izpeljani. Pomen reševanja in pomoči ter prostovoljnega gasilstva pa se s tem prenaša na mlade, ki se z vključevanjem v delo učijo, kako pomembno je delo prostovoljnih gasilcev, ki ne glede na vse vstanejo tudi sredi noči in odhitijo na pomoč. To pa nam v borovniški kotlini, glede na to, da imamo celo tri prostovoljna gasilska društva, ogromno pomeni. Naj končam z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!

Strokovna delavka Polona Gabriel

Oglejte si tudi