Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Nov izvajalec pomoči na domu v Občini Borovnica

Starost ne sme biti ovira, temveč naj bo izziv za nov začetek ter iskanje poti za aktivno in predvsem kakovostno staranje. Pri tem je starejšim v veliko pomoč storitev "pomoč družini na domu", ki jim omogoča, da dlje časa ostanejo v domačem okolju. V Občini Borovnica bo od 1. 1. 2014 storitev izvajal Zavod za socialno oskrbo Pristan.

Izvajalec pomoči na domu z desetletjem izkušenj

Zavod za socialno oskrbo Pristan, ki ga vodi direktor Martin Kopatin in zaposluje skoraj 100 ljudi, je storitev pomoč družini na domu začel izvajati že leta 2004 ter do danes pridobil kar 9 občinskih koncesij. Poleg Občine Borovnica, kjer bo storitev začel izvajati z začetkom januarja 2014, Zavod Pristan pomoč na domu ponuja tudi v občinah Ljubljana, Kamnik, Postojna, Ajdovščina, Log - Dragomer, Hrpelje - Kozina, Komen in Vipava. Neposredno pomoč na domu nudijo prijazne in strokovno usposobljene socialne oskrbovalke. Druga pomembna dejavnost Zavoda Pristan pa je Center starejših Pristan v Vipavi, v katerem je prostora za 104 stanovalce.

 

Raznolike oblike pomoči na domu
Pomoč na domu, ki pomeni veliko olajšanje in razbremenitev skrbi tako za uporabnike kot za svojce, se prilagodi potrebam in željam posameznega uporabnika in obsega naslednje sklope opravil:

-          gospodinjska pomoč (prinašanje toplega obroka hrane, nabava živil, pomivanje posode, osnovno čiščenje bivalnega prostora, postiljanje …)

-          pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih (pomoč pri umivanju, kopanju, hranjenju, oblačenju …) 

-          pomoč pri ohranjanju socialnih stikov (spremljanje upravičenca k zdravniku ali pri drugih nujnih obveznostih, vzpostavljanje socialne mreže z okoljem oz. sorodstvom, družabništvo …)

Cenovna dostopnost
Ena od prednosti storitve pomoč družini na domu je cenovna dostopnost. Cena ure socialne oskrbe v Občini Borovnica, ki jo Zavod Pristan z januarjem prevzema od sedanjega izvajalca, Centra za socialno delo Vrhnika, bo po prevzemu ostala enaka (5 EUR) oz. se bo predvidoma znižala. Tudi sicer se ob prevzemu za sedanje uporabnike pomoči na domu ne bo veliko spremenilo. Zavod Pristan bo upošteval vse dosedanje želje in navade uporabnikov. Sčasoma, ko bodo zaposleni bolje spoznali delovni proces, pa bodo na podlagi pozitivnih izkušenj iz drugih občin vnesli določene izboljšave.

Upravičenci do pomoči na domu
Do pomoči na domu so upravičene osebe, starejše od 65 letosebe s statusom invalida ter druge invalidne osebe, ki jim je priznana pravica do tuje pomoči in nege. Nadalje so do storitve upravičeni kronično bolni in osebe z dolgotrajnimi okvarami zdravja, ki so po oceni centra za socialno delo brez občasne pomoči druge osebe nesposobne za samostojno življenje. Do pomoči na domu so upravičeni tudi hudo bolni otroci in otroci s težko motnjo v duševnem in telesnem razvoju, ki niso vključeni v organizirane oblike varstva. Obseg in vrsto storitve določi strokovni delavec skupaj z uporabnikom, glede na njegove želje in potrebe. Vsak uporabnik je upravičen do štirih ur pomoči na dan oz. dvajset ur na teden.

 

Kako do pomoči na domu?
Storitev pomoč družini na domu v Občini Borovnica bo vodila strokovna delavka Nada Jerala, zaposlena v Zavodu Pristan, Enota Ljubljana. Vsi, ki bi želeli koristiti pomoč na domu, lahko strokovno vodjo pokličete na telefonski številki 01/547 95 79 ali 031 702 698. Vodja pomoči na domu se bo z vami pogovorila o potrebah in željah, vas obiskala na domu ter skupaj z vami poiskala za vas najustreznejšo rešitev.  

Oglejte si tudi