Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Najpomembnejše spremembe pri preračunanih cenah

Z marcem 2014 so tudi za območje Borovnice uveljavljene nove, preračunane cene oskrbe s pitno vodo, za odvajanje in čiščenje odpadne vode ter za ravnanje z odpadki. Najpomembnejše spremembe so naslednje:

-        prej enotna cena je po novem ločena na spremenljivi del (ceno storitev), ki se zaračuna glede na porabo, in stalni del (omrežnino oziroma stroške javne infrastrukture), ki se zaračuna neodvisno od porabe, glede na priključno moč (npr. velikost vodomera),

-        diferenciacija cen (različne cene za posamezne skupine odjemalcev) ni več dovoljena, zato se je morala določiti enaka cena, tako za gospodinjstva kot za poslovne uporabnike,

-        postavke na računih so bistveno bolj razčlenjene kot do zdaj (predvsem pri ravnanju z odpadki),

-        vsem, ki niso priključeni na javno kanalizacijo, se začne zaračunavati nova storitev – praznjenje greznic in malih komunalnih čistilnih naprav (MKČN). Do zdaj so uporabniki to storitev plačevali neposredno po praznjenju greznice ali MKČN. Po novem se ta storitev obračunava akontativno, glede na količino dobavljene pitne vode, ki se odvaja v greznico ali MKČN. Zaračuna se torej mesečni pavšal, ob samem praznjenju pa uporabnik ne plača nič.

Podrobnejša pojasnila v zvezi s preračuni cen ter odgovori na najpogostejša vprašanja so objavljeni na naši spletni strani www.kpv.si. V nadaljevanju pa vam predstavljamo primer učinka spremembe cene pri oskrbi s pitno vodo.

Vodarina (spremenljivi del cene) od 1. 3. 2014 znaša 0,5646 €/m3. Omrežnina (stalni del cene) za vodomer do vključno DN 20 znaša 2,84 €/mesec. Povprečno gospodinjstvo, ki na mesec porabi 12 m3 vode, bo po novem za oskrbo s pitno vodo plačevalo 10,5286 € z DDV na mesec, kar je glede na sedanjo ceno 26,58 % več. Za ostale uporabnike (podjetja, obrtnike …) je povišanje bistveno manjše, saj so do zdaj plačevali precej višje cene, po novem pa mora zanje veljati enaka cena kot za gospodinjske uporabnike. Do zdaj so ti uporabniki za 80 m3 vode odšteli 87,7674 € z DDV, po novem pa bodo plačali 96,1053 € z DDV (ob predpostavki, da je dimenzija vodomera DN 50).

Oglejte si tudi