Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Ure spomina na žrtve vojn

Borovnica je imela 10. marca svoj spominski dan, ko se je poklonila žrtvam vseh vojn. V dopoldanskem času je v šoli potekala "ura spomina", popoldne pa se je delegacija odpravila v Gramozno jamo.
"Vprašali bojo, kje je moj ata, vsaki človek bo rekel, nedolžen je moral na drugi svet … Vsaki dan se Vas spomnim in vsaki dan pomalem jokam, ko me čaka nedolžna smrt in bomo čakali konca našega življenja," je ure pred usmrtitvijo, 10. marca 1942, v poslovilnem pismu pretresljivo zapisal naš sovaščan Ciril Gabrovšek. Bil je le eden od šestnajsterice, ki jim je bila tedaj po krivici odvzeta pravica do življenja, in eden od milijonov, ki so postali žrtve nesmiselnih morij dvajsetega stoletja. Spominu na grozote vojn, s poudarkom na nikoli več, so se letos pridružili borovniški osnovnošolci, ki so v dopoldanski "uri spomina" gostili zadnjega preživelega iz Preserskega procesa, Ivana Pivka.

Obogatili pa so tudi slovesnost v Gramozni jami, kamor se je popoldne podala delegacija občanov s praporščaki in županom Andrejem Ocepkom na čelu. Frančišek Drašler, predsednik Društva ZB za vrednote NOB, je k spomeniku talcem položil občinski venec, v spremljajočem kulturnem programu pa so pod vodstvom Metke Pristavec Repar nastopili učenci in učenke z branjem omenjenega poslovilnega pisma, recitalom del Karla Destovnika Kajuha in Manka Golarja ter spominov dveh preživelih iz taborišča na Rabu; malo dolinico so občasno zapolnili tudi otožni zvoki harmonike mladih harmonikarjev. Zbrane je nato nagovoril župan Ocepek: "Zbrali smo se na tem svetem mestu, svetem za Slovence, svetem za vse svobodoljubne narode sveta, za ves svobodoljubni svet. Tu, na tem mestu so na oltar položili svoja življenja mnogi zavedni Slovenci, ki so padli pod streli vojske fašističnega okupatorja. Pred 72 leti, na današnji dan, tudi šestnajst naših rojakov in sokrajanov. Obsojeni so bili na smrt z ustrelitvijo na Preserskem procesu, ker naj bi bili udeleženci partizanskega napada na železniški most pri Preserju v noči s 4. na 5. december 1941. Nikomur od tu ustreljenih pa tudi ostalih, ki so bili na tem procesu obsojeni na dolgoletne in krajše ječe, niso dokazali sodelovanja pri tem napadu in akciji. Nekatera priznanja ali na pol priznanja so bila pač plod dolgega in hudega mučenja pri zasliševanju. Okupatorska oblast in takratni sodni tribunal nista niti imela namena kaznovati pravih krivcev. Kaznovati in obtožiti sta pač hotela Slovence, domoljube, jih ustrahovati in pokoriti. To jim ni ravno najbolje uspelo. Po slabem letu in pol so tudi sami položili orožje, popolnoma po italijansko, in podpisali kapitulacijo. Za to so bili od mednarodne skupnosti nagrajeni z neplačevanjem vojne škode. Rahlo manj kot v prvi svetovni vojni, ko so bili nagrajeni z Istro, Primorsko in Notranjsko. Občina Borovnica danes praznuje spominski dan. Na nas, vseh zavednih Slovencih in domoljubih, je obveza, da ta dan ostane med nami ne samo v spominu, ampak živ in spodbuden, saj se je pred nekaj leti kar nekaj Borovničanov in Borovničank, ki so imeli možnost in pravico odločanja, odločilo, da je ta dan premalo pomemben za občinski praznik. Spoštovani, zbrani na tem mestu iz leta v leto dokazujemo, da nam ni vseeno, da se zavedamo žrtev, padlih tukaj in širom po naši domovini, zato da mi živimo v svobodni deželi in svoji državi, da imamo svoj jezik in svojo kulturo ter da imamo prijatelje po vsem svetu, da smo spoštovani kot ljudje in kot narod. In samo naša zavest in odnos do dogodkov nam zagotavljata boljšo bodočnost. Vabim, da se še velikokrat udeležimo teh prireditev, da počastimo spomin in da njim in sebi dokažemo, da niso umrli zaman. Slava jim!"

 

Damjan Debevec, foto: DD

Oglejte si tudi