Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
12°C
JUTRI
19°C
11°C
Oceni objavo

»Evropski teden mobilnosti« in projekt »Beremo skupaj«

V tednu od 16. do 22. septembra smo v našem vrtcu obeležili Evropski teden mobilnosti, z naslovom Varčne poti. Namen tega tedna je spodbujati družine, da bi se v vrtce ali šole odpravili peš ali s kolesi ter tako prispevali k varčnosti in bolj zdravemu načinu življenja.

Glede na starost otrok v skupini so vzgojiteljice v vrtcu Borovnica pripravile različne dejavnosti. Z otroki so se pogovarjale o tem, kaj pomeni varčnost v prometu, kako pomembno je skrbeti za svoje zdravje in kako velik pomen ima gibanje za ohranjanje zdravja.

Povečano število vozil na naših cestah povzroča vse več hrupa in onesnaženja. Prav o tem govori Zgodba o belem zajčku, ki smo jo prebirali v vseh skupinah. Zajčja družina zaradi izgradnje nove ceste izgubi dom, zajčki se razbežijo, zaradi umazanega zraka postanejo njihovi kožuščki sivi, cesta preseka njihovo pot do hrane in prijateljev.
Skupna naloga vseh skupin je bila očistiti zajčku kožušček. Od avtomobilskih izpuhov osiveli kožušček so otroci očistili tako, da so se v vrtec prihajali s kolesi ali prišli peš. Njihovo dejanje je bilo torej konkretno: če grem peš ali se peljem s kolesom, ne onesnažujem zraka, zato ima zajček bel kožušček.

Vzgojiteljice smo otrokom glede na starost pripravile še druge dejavnosti na to temo. V skupinah otrok, starih od 3 do 4 leta, smo se pogovarjali o prometu, o varnosti v prometu, o prevoznih sredstvih in brali veliko slikanic ter slikopisov o vozilih, naučili smo se tudi nekaj novih pesmi (ob spremljavi kitare) ter veliko ustvarjali.Otroci so se igrali igre na temo vozil (spomin, sestavljali sestavljanke), uporabljali igrače za železniški in cestni promet ter tudi (odpadne) škatle, iz katerih so si izdelali svoja vozila. Skupaj smo hodili na sprehode po varnih peš poteh po Borovnici, sprehodili smo se do železniške in avtobusne postaje. V skupini Miške so razvrščali predmete in vozila v tabelo ter ustvarili 3D semaforje in avtomobile (lepljenka). Pri Klobučkih so si med drugim uredili prometni kotiček, v katerega so vključili odsevne jopiče, kresničke, policijsko kapo in policijske loparčke, naredili so si tudi prehod za pešce in se igrali igro vlog. Spoznali so pomen luči na semaforju in se igrali gibalno igro 'Semafor'.

V skupinah s starejšimi otroki so se pogovarjali o varnosti v prometu, o vplivu izpušnih plinov na naše zdravje in naravo. Bistveni poudarek v Evropskem tednu mobilnosti je bil torej na gibanju in skrbi za okolje, zato so v mnogih skupinah vrtca opravili tudi svojo nalogo v knjižici 'Mali sonček'.

V petek nas je, za zaključek, obiskal klovn iz cirkusa Fuskabo.

Vzporedno z »Evropskim tednom mobilnosti« je vrtec sodeloval še v projektu »Beremo skupaj«. Vse oddelke vrtca so obiskali petošolci in nam brali pravljice, v predšolskih skupinah pa so na obisk povabili kar starše otrok, da so jim brali. Nekateri so prišli v živo, drugi pa so se znašli in poslali posnetek prebrane pravljice.

Skupine Kapljice, Pedenjpedi in Papagajčki so ob Mednarodnem dnevu starejših na obisk povabili tudi gospoda Matjaža Ocepka, ki jim je prebral zanimivo pravljico o petelinčku, ki se je postaral in jim preko zgodbice predstavil, kaj to pomeni. Pedenjpedi so narisali risbice z mislimi o starejših, ki so jih nato po Borovnici razdelili starejšim ter jim tako polepšali dan.

»Evropski teden mobilnosti« in »Beremo skupaj« si bodo otroci našega vrtca zapomnili po tem, kako zelo pomembna je skupna skrb za okolje in naše lastno zdravje ter da je sodelovanje z ljudmi različnih starosti zelo zanimivo in nas nauči medsebojnega sožitja in spoštovanja.

Napisala Živa Košir

Oglejte si tudi