Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
12°C
Oceni objavo

Letni zbor veteranov

V društvu veteranov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Vrhnika smo redni letni zbor izvedli prvi petek v marcu, brez omejitev druženja, v Borovnici. Ljudje se očitno še vedno raje izogibajo množicam in v seminarski sobi gostišča Godec se je zbralo le 43 članov. V skladu s statutom je zbor sklepčnost ugotovil po poteku pol ure. Svečani del zbora smo začeli s pozdravom slovenski državni himni in s simbolnim veteranskim dejanjem. V nadaljevanju je zbor veteranov v skladu z 19. členom statuta podelil dr. Marjanu Riharju priznanje častnega predsednika za predsedovanje društvu v dveh zaporednih mandatih od leta 2014 do leta 2022.

Delovno predsedstvo zbora je po sprejetem poslovniku vodilo nadaljevanje zbora, v katerem je bilo na priporočilo nadzornega odbora soglasno potrjeno poslovno poročilo za leto 2022. Velika večina nalog v minulem letu je bilo uspešno izvedenih. Soglasno sta bila sprejeta tudi načrt aktivnosti in finančni načrt za leto 2023 ter potrjena članarina 11 €. Načrt je predvsem usmerjen v ohranjanje spomina na osamosvojitev Slovenije in na zbiranje ter objavo gradiva, ki to pomembno obdobje Slovencev lahko v neki stalni zbirki predstavi zanamcem. V letu 2023 bomo poudarili tudi tridesetletnico ZVVS in petindvajsetletnico samostojnega društva. Zbor je soglasno sprejel pet popravkov in eno dopolnitev statuta društva. Soglasno je bil sprejet tudi sklep, da častno razsodišče društva pri svojem delu smiselno uporablja pravilnik o delu častnega razsodišča ZVVS.
Spodbudne besede z željami za  uspešno nadaljnje delo in sodelovanje so izrekli vabljeni gosti: predsednik PO ZVVS Ljubljana okolica Janez Gregorič, podpredsednik PVD SEVER Ljubljana Ivan Škulj, sekretar OZVVS Logatec Peter Logar, predsednik ZB za vrednote NOV Vrhnika Miran Stupica, predsednik OZSČ Vrhnika – Borovnica Sergej Medved in predstavnik društva podmorničarjev Slovenije Ljubo Oman.

Zbor smo zaključili s pozdravom himni slovenske vojske in nadaljevali z druženjem ob zdravici.

Veterani vojne za Slovenijo ugotavljamo, da mir ni več samoumeven in ga je treba graditi takoj in stalno. V društvu se moramo odzvati tudi na staranje in zmanjševanje števila članstva. Pomembna naloga je tudi, da se mladim dovolj in primerno predstavi osamosvojitev Slovenije že v šolah. Pri vseh teh ključnih zadevah lahko ugotavljamo, da nam največje težave predstavljajo delitve v družbi in enako tudi med veterani. V osamosvojitveni vojni nam je bila zaupana obramba enotne odločitve skoraj vseh Slovencev in le skupaj nam je uspelo. Lahko bi tudi v bodoče še zmogli napraviti kakšen enoten korak.


Predsedstvo OZVVS Vrhnika – Borovnica                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Oglejte si tudi