Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

Zakaj je pri Fenolitu hitrost omejena na 40 km/h?

Po temeljiti rekonstrukciji odseka regionalne ceste med mostom čez Ljubljanico in odcepom za gasilski dom na Bregu pri Borovnici se številni sprašujejo, zakaj je od priključka ulice Pod goro na regionalno cesto na Bregu do prehoda za pešce pri gasilskem domu hitrost omejena na 40 km na uro. Po gostilniških razlagah je to zaradi parkirišča za tovornjake, ki opravljajo dovoz v tovarno Fenolit in parkirišča za zaposlene v tovarni. Dejansko pa je hitrost omejena zaradi tega, ker ob rekonstrukciji zaradi pomanjkanja prostora ni bilo mogoče zagotoviti ustrezne širine voznega pasu 2,75 m ter ob tem zagotoviti še minimalne površine za ločen kolesarski promet (pomožni kolesarski pas) na obeh straneh cestišča ter pločnika ob tovarni. Vozna pasova sta na tem odseku široka le po 2,5 m vsak, zato tudi ni zarisana sredinska ločevalna črta. Skladno s prometno zakonodajo je tako hitrost omejena na 40 km/h.

Ker gre pri tem zaradi ovinka za slabšo preglednost ter za priključevanje vozil z nepreglednih dovozov na cesto, poleg tega pa imajo kolesarji na voljo zožen kolesarski pas, je upoštevanje omejitve hitrosti toliko bolj pomembno.

Zaradi pomladanske otoplitve se povečuje tudi število kolesarjev, ki pa zaradi nanešenega blata in peska pomožnega kolesarskega pasu raje ne uporabljajo in proti pravilom kolesarijo po voznem pasu za motorna vozila.

Vzdrževalca ceste smo že zaprosili, da s kolesarskega pasu čim prej odstrani blato in pesek, voznike pa prosimo, da so do takrat še posebej pozorni in obzirni do kolesarjev, ki ob vožnji po (pomožnem) kolesarskem pasu, na katerem je obilica peska, tvegajo padec.


Občina Borovnica

Oglejte si tudi