Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
12°C
Oceni objavo

Slovesnost ob dnevu spomina na žrtve preserskega procesa

10. marca 1942 je italijanski fašistični okupator v Gramozni jami v Ljubljani ustrelil 16 moških, prebivalcev naše takratne občine. Ustreljeni so bili obsojeni na montiranem sodnem procesu, brez možnosti, da dokažejo svojo nedolžnost. Okupator se je tem maščeval za napad partizanov na železniški most čez Ljubljanico pri Preserju v noči s 4. na 5. decembra 1941, ob katerem so življenje izgubil štirje italijanski vojaki, nekaj pa jih je bilo ranjenih.

Skupaj je bilo po napadu aretiranih 69 oseb. Da bi ustvarili videz pravičnega sojenja, je bilo ob koncu sojenja 7. marca 1942 oproščenih 19 obtoženih, 28 je bilo obsojenih na smrt, ostali pa so bili obsojeni na zaporne kazni od enega leta do dosmrtne ječe. Enajstim na smrt obsojenim so bile na prošnjo cerkvenih oblasti smrtne obsodbe spremenjene v dolgoletne zaporne kazni, eden izmed obsojenih pa se je usmrtitvi izognil s prepričljivim simuliranjem norosti.

Tudi letos sta ob Dnevu spomina na žrtve Preserskega procesa najprej župan in predstavnika Občinskega društva Zveze borcev za vrednote NOB Borovnica položili venca pri spomeniku dr. Ivanu Korošcu pri OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica. Sledila je položitev venca pri spomeniku vsem ubitim v 2. svetovni vojni in žrtvam povojnega nasilja pri župnijski cerkvi sv. Marjete v Borovnici. Pri obeh obeležjih sta bili prižgani tudi spominski sveči. 

 

Svečanost s kulturnim programom je kot vsako leto potekala ob obletnici dogodka v zgodnjih popoldanskih urah v Gramozni jami v Ljubljani. Ob 13.50 je iz Borovnice do parkirišča na ljubljanskih Žalah odpeljal poseben avtobus. Ob 15.00 so pri spomeniku talcem v Gramozni jami v vetru poleg slovenske zastave in zastave Občine Borovnica v polkrogu zaplapolale zastave praporščakov O ZVVS Vrhnika – Borovnica, OZČS Vrhnika – Borovnica, Policijsko veteranskega društva Sever Ljubljana, PGD Breg – Pako, PGD Brezovica pri Borovnici, LD Borovnica, TVD Partizan Borovnica, ZB NOB Borovnica in ZB NOB Brezovica. Poleg župana Občine Borovnica Petra Črnilogarja, direktorice občinske uprave Dolores Dolenc - Bajc, predstavnikov zgoraj omenjenih društev in OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica ter občanov se je slovesnosti udeležil tudi nekdanji župan Občine Borovnica, poslanec Državnega zbora RS Bojan Čebela.

Matjaž Ocepek je v uvodu pozdravil vse navzoče, opozoril na to, da je letošnje leto na področju kulture tudi v znamenju spomina na 80. obletnico smrti partizanskega pesnika Karla Destovnika Kajuha ter pred napovedjo nastopajočih prebral odlomke iz spominov obsojenih na Preserskem procesu in brzojavko takratnega visokega komisarja za Ljubljansko pokrajino Emilija Graziolija, v kateri je ta poročal o poteku usmrtitve. Potem je vse prisotne pozval k minuti molka v spomin na žrtve Preserskega procesa. Po recitaciji Kajuhovih pesmi »Pesem talcev« in »Kje si, mati?« v interpretaciji učenk OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica Zale Pirnat Turšič in Anastazije Horvat Petrovčič je harmonikar Jakob Prelesnik zaigral pesem »Počiva jezero v tihoti«.

Župan Občine Borovnica Peter Črnilogar je pred spomenikom v Gramozni jami položil žalni venec in v govoru, v katerem je povezal upor proti fašističnem okupatorju v času II. svetovne vojne povezal s sedanjim bojem Ukrajincev in Ukrajink proti ruskemu okupatorju ter ob koncu poudaril, da so naša srca z vsemi, ki se borijo za svobodo. Slovesnost se je nadaljevala in zaključila s kulturnim programom, v katerem je najprej iz harmonike zazvenela pesem »Počiva jezero v tihoti«, Nace Kenda je interpretiral pesem Filipa Riharja »Preserskim žrtvam«, Anastazija Horvat Petrovič pesem Otona Župančiča »Davi so jih šestnajst«, Zala Turšič Pirnat Kajuhovo »Nenapisano pismo iz ječe«, Neža Kovač pa Kajuhovo »Moja pesem«. Ko je utihnil zven na harmoniko zaigrane pesmi »Prečuden cvet je v grapi črni« so udeleženci odšli iz Gramozne jame na pokopališče talcev na Žalah in tam položili cvetje in prižgali sveče na grobovih usmrčenih v Preserskem procesu. (ob)


Oglejte si tudi