Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
23°C
11°C
Oceni objavo

Od novega gasilskega doma in prvega rebalansa do turističnega vodenja

Gasilska dejavnost, rebalans proračuna, turistično vodenje in mnoge druge teme so bile na dnevnem redu 4. redne seje borovniškega občinskega sveta.

Draga osebna zaščita gasilca

V uvodu je poveljnik poveljstva Borovnica Jože Palčič svetnikom predstavil organizacijo štirih društev, ki delujejo na našem območju (PGD Borovnica, PGD Brezovica pri Borovnici, PGD BregPako in PIGD Fenolit). Skupno deluje 96 operativnih gasilcev in 24 gasilskih pripravnikov. Palčič je opozoril na potrebo po izobraževanju in zakonski opremljenosti, kar predstavlja največje stroške društev. Osebna zaščita gasilca npr. stane 1500 €, ne smemo pozabiti na gasilska vozila, ki jih predpisuje zakonodaja.

Povečuje se število intervencij, potreben bo tudi nov borovniški gasilski dom

Predstavil je še nekaj statistike in investicije. Lani so posredovali na 31 intervencijah in pri tem opravili skupno več kot 2000 ur. Tu prevladujejo intervencije z nudenjem prve pomoči (nenadna obolenja, poškodbe, reanimacije, padci). Gasilski dom v Brezovici pri Borovnici je v zaključni fazi, treba je dokončati notranje prostore in fasado. Na Bregu je dom večinoma renoviran, uredili bodo še škarpo pri potoku, ki se lahko poruši. Bo pa v prihodnjih letih po Palčičevih besedah potrebna obsežna prenova gasilskega doma osrednje enote v Borovnici, kar bo predstavljajo velik finančni zalogaj. »Z večanjem števila objektov in prebivalcev v Borovnici se posledično povečuje tudi število intervencij ter njihova zahtevnost. Predvidena posodobitev železniške infrastrukture s tuneli bo dodatno zelo obremenilo gasilska društva, tako iz tehničnega kot kadrovskega vidika,« je dejal Palčič in se svetnikom še zahvalil za dobro sodelovanje in jih prosil za nadaljnjo pomoč.

O vsebini prvega rebalansa proračuna

Na mizi so imeli svetniki tudi prvi rebalans za letošnje leto. Razlogi zanj so most Jele, ureditev Zalarjeve ulice, povezane z protipoplavno ureditvijo Malenc, ureditev križišča in prehoda za pešce na Zalarjevi, ureditev cestišča od križišča Ohonica proti Kotom, urejanje cestnega prometa, protipoplavna ureditev Borovniščice, razbremenilni kanal Malence, DPN železniška povezava Borovnica– Logatec, obnova vodohrana Laze, vodovodno omrežje Vršaj Fenolit, investicijsko vzdrževanje vodovodnih objektov, ureditev parka in sadovnjaka pred transformatorjem na Gradišnikovi, manjše investicije v ZD Borovnica ter ureditev športnega parka. V sprejetem proračunu za leto 2023 je bilo tako načrtovano 4.528.808 € prihodkov, v predlaganem rebalansu se prihodki zvišujejo na 5.094.791 € (zvišanje za 555 982 €), odhodki so bili predvideni v višini 5.246.039  € v predlaganem rebalansu se povečujejo na 6.302.105 € (povečanje za 1.056.065 €). Svetnike so sicer najbolj zmotile predvidene dodatne zaposlitve na občini, kar na občinski upravi zagovarjajo zaradi obsežnih projektov, ki se obetajo kraju in pa da ne bodo zaposlovali »na vrat na nos«, ampak gre zgolj za to, da so dodatna mesta predvidena kot odprta vrata za potencialno dober kader, ki pa se ga zadnje čase vedno težje dobi. Direktorica Dolores Bajc je tudi pojasnila, da tudi manjši razpis zahteva ogromno birokratskega dela z državnimi institucijami, projektanti in izvajalci ter občani ... So pa predvidene še nekatere spremembe (nakup Košutove hiše, ureditev starega vaškega jedra, sistematizacija osnovne šole), ki jih bodo vključili v drugi rebalans.

O licencah in vodenju

Nekaj časa so namenili tudi ureditvi turističnega vodenja v občini po usposabljanju za interpretativno vodenje po železniški in kulturni dediščini. Da bi izboljšali turistično ponudbo in vodičem z licenco omogočili vodenje, so na občini pripravili odlok. Tega svetniki niso potrdili, saj so ugotovili kar nekaj pomanjkljivosti in nejasnosti, predvsem glede licence vodičev in števila vodenj, zato so predlagali, da odlok točneje pripravijo, da ga obravnavajo na eni od prihodnjih sej.

Potrdili povišanje dela ravnateljeve plače

Svetniki so s potrditvijo uredili še nekaj administrativnih zadev pri socialno varstveni storitvi zavoda Pristan in enkratni denarni pomoči za novorojence, znižali so plačila staršev za programe v vrtcih za čas otrokove odsotnosti, seznanili so se z razlastitvijo zemljišča za rekonstrukcijo javne poti v dolžini 152 metrov v Jelah, dali so tudi soglasje k povišanju dela plače za redno delovno uspešnost ravnatelja osnovne šole.

Kamere pri ekoloških otokih?

Sledili so še predlogi in vprašanja. Peter Svete je predlagal ureditev občinskega odloka, ki bi predpisoval ureditev večjih privatnih parkirnih površin, opremljeno s smetnjaki, mizo in straniščem ter pri tem izpostavil neurejeno in smeti polno parkirišče pri Fenolitu. Pri kritičnih ekoloških otokih, kjer ljudje smeti puščajo pred zabojniki, predlaga postavitev nadzornih kamer in sankcioniranje kršiteljev. Opozoril je še na kritično slabo stanje stebra viadukta in pozval h konkretnim korakom pri njegovi sanaciji, ki jih obljubljajo že nekaj let.

Rok Mihevc


Oglejte si tudi