Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
12°C
Oceni objavo

Kačanski gasilci niso več brezdomci

Če je bil lansko letni občni zbor Prostovoljnega gasilskega društva Brezovica pri Borovnici v novi garaži še ob mokrih ometih, pa je bil letošnji v začetku marca tudi ob vsej opremi, ki pritičejo takemu prostoru.

Nov upravni odbor precej pomlajen

Da je največji dosežek to, da niso več »brezdomci«, je uvodoma dejal predsednik društva Ciril Trček. Spomnil je, da so dobili velik, sodoben, topel in predvsem uporaben dom. V maju se je po letu in pol v garažo vrnila operativa, na dan državnosti so izvedli veselico z ansamblom Krimski Lisjaki, montirali so sistem alarmiranja gasilcev FIREAPP, začeli so z urejanjem dvorane, … je našteval Trček, ki ga najbolj veseli to, da je gasilski dom živ. »To zimo skoraj ni minil večer, da v njem ne bi svetila luč. Zavedati se moramo, da bistvo gasilskega društva ni dom, oprema ali vozila. Največje bogastvo smo ljudje, ki z društvom aktivno živimo in smo zato pripravljeni žrtvovati svoj čas.« Ker bi kot predsednik to rad vcepil mlajšim članom, je novi upravni odbor precej pomlajen. Želi si, da sodelujejo pri vodenju društva, predstavijo svoje ideje in za uresničitev teh tudi aktivno delajo. »Čez 5 let na naslednjih volitvah je moja želja, da dobimo novega predsednika ali pa mogoče prvo predsednico.«

Štafeto poveljnika Damjan Turšič predal Mihu Dodiču

Pestro leto je bilo tudi na področju gasilskega dela, izobraževanj in tekmovanj. Med večjimi intervencijami je poveljnik Damjan Turšič omenil dva dimniška požara, nudenje prve pomoči, požar na Zavrhu, šestkrat so posredovali tudi v največjem požaru v zgodovini države na Krasu in na Sočerbu v obsegu 400 in 80 ur. »Da se v društvu veliko in dobro dela se vidi po udeležbi na intervencijah in vajah, ki je zelo zadovoljiva.« Lani so kupili tudi podvozje novega gasilskega vozila, ki je sedaj v nadgradnji, je poročal Turšič in se ob predaji štafeti poveljstva na nove rodove še zahvalil vsem za pomoč in sodelovanje. »Minilo je 10 let odkar opravljam funkcijo poveljnika. Čas je, da mlajša generacija prevzame operativo in še izboljša naše poslanstvo.« Novi poveljnik je tako postal Miha Dodič.

Bogato poročilo mladinskih dosežkov

Sledilo je še poročilo o delu z gasilsko mladino, ki tudi ni bilo kratko. Po poročanju Teje Rus so pionirske skupine nastopale na tekmovanju za pokal mesta Velenja, za pokal Franca Bregarja na Tirni – GZ Zagorje in za pokal Rudolfa Maistra na Uncu – GZ Cerknica. Na slednjem so dosegli štirinajsto zmago in letos bodo poskušali osvojiti peti prehodni pokal, kar štirje pa so že v lasti društva. Pionirke so se uvrstile tudi na državno tekmovanje, ki pa se ga zaradi določenih zapletov niso udeležile. Mentorji so pričeli tudi s srečanji gasilske mladine, ki se navezujejo na spoznavanje gasilske tematike vsako prvo soboto v mesecu.

Podpora občine in zveze

Besedo so dobili tudi gostje. Župan Peter Črnilogar je zagotovil, da ima občina v svojem proračunu zagotovljena sredstva za nakup vozila in so zadeve tukaj urejene. Veseli ga, da je ta dom nekaj posebnega in je prostor, ki povezuje različne generacije. Podobno je ocenil predsednik Gasilske zveze Vrhnika Vinko Keršmanc, ki je pohvalil prijetno vzdušje v društvu, s katerim dokazujejo lokalni skupnosti, »da smo tista organizacija, ki medgeneracijsko združuje, povezuje in daje kraju veliko dodano vrednost«. Ni mogel niti mimo uspehov mladine, ki je po njegovem mnenju osnova za nadgradnjo društva, ti da moči in voljo do nadaljnjega dela. To je tudi nadaljnja usmeritev slovenskega gasilstva, pri tem pa je omenil dva velika dogodka lanskega leta, gasilsko olimpijado v Celju in največji držav v zgodovini države. Poveljnik poveljstva Jože Palčič je pohvalil operativce, da se vedno lahko zanesejo na njih, napredovanja društva je pohvalil poslanec Bojan Čebela. Oba pa sta se zahvalila nekdanjemu poveljniku Damjanu za uspešno sodelovanje in vso neposrednost, ki jo premore.

Na občnem zboru so podelili še številna priznanja, Jože Pristavec in Jože Drašler pa sta postala častni poveljnik in častni predsednik društva.

Rok Mihevc

Oglejte si tudi