Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Bosta prizidek k šoli in knjižnica prioriteti prihodnjega leta?

Borovniške svetnike je na novembrski seji zaposlovalo več pomembnih zadev, in sicer višanje cen komunalnih storitev, obnova mostu na Dražici, parkirišče P+R na železniški postaji, enkratna denarna pomoč za novorojence ter proračun za leto 2020.

Uvodoma je Komunalno podjetje Vrhnika svetnikom predstavilo potrebe po zvišanju cen komunalnih storitev. Do teh naj bi prišlo zaradi zvišanja standarda, rasti nabavnih cen materiala, del in storitev, širitve infrastrukture in obsega storitev. Velik delež pri zvišanju stroškov predstavlja  35-odstoten dvig cen električne energije. S 1. januarjem 2020 se bodo povišale cene odvajanja odpadne vode in oskrbe s pitno vodo, cene storitev, povezanih z greznicami in malimi čistilnimi napravami ter cene zbiranja komunalnih odpadkov pa, ko bodo povišanje sprejeli tudi v Občini Vrhnika. Povprečna 4-članska družina bo prejela približno 2‒3 evre višjo položnico. Prej ko slej bi občinski svet moral pristati na zvišanje, saj bi komunalno podjetje beležilo izgubo, ki bi jo bilo treba pokriti. Tako so svetniki podprli zvišanje cen, so se pa nekateri vprašali, ali je KP Vrhnika izkoristilo vse notranje rezerve. Občina Vrhnika se zaenkrat še ni odločila za povišanje cen. 

 

Nekaj vroče krvi zaradi obnove mostu na Dražici

 

Na pobudo vaščanov Dražice so na seji obravnavali tudi dogajanje v zvezi z obnovo mostu in ceste na Dražici. Župan je povedal, da je občina leta 2017 pristopila k oceni stanja vseh mostov v občini, saj se je izkazala potreba po obnovah. Edini most, ki je predviden za rušenje, je most v Jelah, ostali so dovolj stabilni za obnovo. Na Dražici gre sicer tudi za ureditev ceste, saj je bila ta zaradi drevoreda v izredno slabem stanju. Z obnovo mostu so začeli sredi oktobra, po opravljenih delih pa je s strani občanov slišati nekaj opozoril in skrbi, da bo prepustnost vode zaradi obzidanega mostu za 20 cm na vsaki strani in dviga ceste ogrozila poplavno varnost. Občani so zbrali tudi podpise, saj hočejo cesto v prvotni višini. Župan je pojasnil, da hidrolog jamči, da je prepustnost dovolj velika. Z občani se je občinska uprava tudi srečala na sestanku, na katerem so se dogovorili, da drugega dela ceste zaenkrat ne bodo asfaltirali in bodo do aprila počakali, da vidijo, kakšno bo stanje in ali je višina ceste res dejavnik, ki vpliva na morebitno poplavno varnost tamkajšnjega območja. Slišati pa je bilo tudi opozorila, da bi morali očistiti vodotoke, a da je to naloga države, saj občina vanje ne sme posegati.

 

Bo parkirišče na železniški postaji funkcionalno?

 

Kar precej nejasnosti je tudi v zvezi s parkiriščem P+R na železniški postaji. Ureditev tega območja pozdravljajo vsi, menijo, da bo lepo in moderno, postavljata pa se vprašanji, ali bo tudi funkcionalno in kako bo vse skupaj potekalo. Kako bo deloval parkomat, kako bo s pretočnostjo vozil, koliko prej bo treba priti na postajo, da se uredi tudi plačilo parkirnine … Župan je povedal, da je občina tukaj žrtev, da je naredila vse, kar je lahko, parkomat pa, da je v domeni Slovenskih železnic, ki mora plačilo parkirnine urediti v povezavi s karto za vlak. A zaenkrat konkretnejših odzivov s strani SŽ še ni, so pa zagotovili, da iščejo enostavno rešitev. Kljub nekaterim nejasnostim župan meni, da bo borovniški P+R gotovo najbolj izkoriščen v primerjavi z drugimi občinami. Nadzorovalo ga bo medobčinsko redarstvo, saj je težava tudi ta, da se na tem območju puščajo avtomobili po več dni. 

 

Denarna pomoč za novorojence ostaja enaka

 

Svetniki so na seji obravnavali pobudo s strani župana, da znižajo enkratno denarno pomoč za novorojence. Župan se je za tak predlog odločil, ker opažajo težave na področju varstva in šolstva, saj razpoložljive kapacitete pokajo po šivih. Leta 2003 so se za višjo denarno pomoč odločili zaradi praznih oddelkov, danes pa je situacija popolnoma drugačna, oddelki so polno zasedeni. Prav tako je opozoril tudi na nekaj primerov, ko so otroka ob rojstvu vpisali v občini Borovnica in prejeli denarno pomoč, nato pa so se odselili drugam. Trenutna denarna pomoč znaša 400 evrov, kar je med višjimi v Sloveniji, župan pa je predlagal, da bi jo znižali na 200, prihranek, približno 10.000 evrov, pa vložili v šolstvo. Vsi svetniki so bili proti predlogu, tudi zaradi dejstva, da se bo rast v občini zdaj umirila in bi bil ukrep slab ugled za občino. Župan je še povedal, da se je zavedal takšnega bumeranga, a da je izhajal iz logike problema, ki ga ima občina, torej zagotoviti varstvo in kakovostno šolstvo. 

 

Treba bo določiti prioritetne projekte

 

Na mizi za obravnavo so svetniki imeli tudi proračun za leto 2020. Ta predvideva 4.548.146 evrov prihodkov in 5.256.721 evrov odhodkov. Naj navedem nekaj naložb, ki so najbolj zanimive in pomembne za naše občane. Na področju zaščite in reševanja: obnova hidrantov (10.200 €), nakup defibrilatorjev (2.500 €), investicijsko vzdrževanje gasilskih domov (57.000 €), nakup gasilske opreme (8.000 €), sofinanciranje gasilskega vozila GVGP-1 (6.600 €), nakup parcel za kolovoz ob Borovniščici (93.800 €), projektna dokumentacija za most v Jele (19.000 €),  projektna dokumentacija za kolesarsko povezavo Borovnica–Pako (29.560 €) in kolesarsko povezavo Borovnica–Dol–Bistra (30.500 €), dokumentacija za obvozno cesto Bistra (10.000 €), preplastitev Zalarjeve ulice (45.000 €), obnova ceste na Dražici od Majerce do kolonce (50.000 €), investicije v javno razsvetljavo (30.000 €), obnova soteske Pekel (20.850 €), ureditev ekoloških otokov (3.400 €), kanalizacija Mikuževa ul., Ul. Bratov Mivšek, Cesta pod goro, Ljubljanska, Zalarjeva (20.000 €), vzdrževanje vodovodnega omrežja (74.000 €), kolesarsko-rolkarski poligon (37.800 €), trajnostni razvoj železniške dediščine (63.600 €), ureditev knjižnice (380.000 €), ureditev športnega parka (75.640 €), prizidek k Osnovni šoli dr. Ivana Korošca (747.748 €), vzpostavitev javnega brezžičnega omrežja (15.000 €). Občina načrtuje tudi dve novi zaposlitvi – na področjih priprave in vodenja investicij ter vzdrževanja. Računovodkinja Monika Remškar je ob predstavitvi proračuna opozorila tudi na zadolževanje občine: da je še vedno v poplačilu posojilo iz leta 2014, ki je bil najet za izgradnjo nove čistilne naprave, svetniki pa so tudi v luči tega dejstva ugotovili, da imajo odprtih preveč projektov in da morajo določiti prioritetne. To sta zaenkrat prizidek k osnovni šoli in morebitna ureditev knjižnice v prostorih trgovine Jurček, po županovih besedah pa naj bi temu dodali še zagotovitev pitne vode za občane vasi Brezovica. Osnutek proračuna za prihodnje leto je zdaj v javni obravnavi in pripombe ter predloge lahko posredujete tudi občani.

 

Rok Mihevc 

 

Oglejte si tudi