Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
12°C
JUTRI
17°C
12°C
Oceni objavo

Novoletni koncert dveh polčasov

Bilo je večer pred finalom svetovnega nogometnega prvenstva in borovniški župan Peter Črnilogar je na koncu v tem duhu lepo povzel novoletni koncert v borovniški osnovni šoli: »Kot dva polčasa, prvi umirjen, drugi živahen.« In tako je tudi bilo.
»Pričarajmo si nasmeh povsod tam, kamor nas zanese korak,« je bil verz, ki nas je vabil na Novoletni koncert pod pokroviteljstvom Občine Borovnica v izvedbi Kulturnega društva Borovnica, Folklorne skupine Bistra pod organizacijskim vodstvom Melite Bole. V »prvem polčasu« so nas skozi obdobje adventnega in božičnega časa, od sv. Miklavža pa vse do svečnice, popeljali pripovedovalec Sebastjan Svete in pevska skupina Katice, ki je Borovničanom dobro poznana, saj med njimi že dolga leta vztrajno prepeva Tanja Drašler. So ženska vokalna skupina iz Ljubljane, ki jih druži navdušenje nad pestrostjo slovenske ljudske pesmi in želja po iskanju novih poti, ki povezujejo stare, preproste in lepe pesmi z novimi in modernimi okusi. Prepevajo izvirne ljudske pesmi vseh slovenskih pokrajin, še najraje one z obrobja slovenskega etničnega prostora. Velik izziv jim je povezovanje starega z novim, tradicionalnega s sodobnim.

V »drugem polčasu« pa so sledile zabavne, narodno zabavne pesmi in pesmi z dalmatinskim pridihom v izvedbi glasbene skupine Septima iz Ormoža. Gre za osem vokalistov in instrumentalistov, ki z moškim štiriglasnim petjem in igranjem na akustične instrumente ustvarjajo priredbe skladb vseh žanrov in zvrsti. Vmes pa smo s pomočjo članice FS Bistra Nataše Grom in njenega pogovora z možem med prazničnim nakupovanjem v nakupovalnem središču videli, kako danes praznuje moderni človek, ki je večini podlegel pritiskom sodobnega sveta in kljub temu času vsaj za trenutek občuti čarobnost, ki so jo poznali naši predniki. Ustvarjalci koncerta so z njim vsem skupaj zaželeli, da bi ta iskra v vseh nas prebudila zavedanje, da smo del narave, vesolja in skupnosti, v kateri živimo.

Rok Mihevc


Oglejte si tudi