Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
13°C
SRE.
20°C
12°C
Oceni objavo

»Koti« so se seznanili z najpomembnejšim projektom naslednjih let

Župan Peter Črnilogar je v sredo, 20. septembra, v novih prostorih gasilskega doma PGD Brezovica pri Borovnici sklical zbor občanov za naselja Brezovica, Dražica, Niževec, Zabočevo, Ohonica, Pristava in Lašče.

Izvolili nove stare člane odborov

Uvodoma so prisotni izvolili nove-stare člane vaških odborov. Za naselja Brezovica, Niževec in Dražica so to Slavko Turšič, Andrej Pristavec in Matjaž Hren, za Zabočevo Jan Černetič, Bojan Kajnc in Matej Turšič ter za naselja Ohonica, Pristava in Lašče Karli Nikolavčič, Jožko Košir in Frenk Debevec.

Izgradnja vodovoda »KOTI«

Sledila je osrednja točka, ko sta župan Peter Črnilogar in direktorica občinske uprave Dolores Dolenc Bajc predstavila enega najpomembnejših projektov zadnjih let  izgradnjo vodovoda »KOTI«. V letu 2021 je namreč občina pristopila k projektni nalogi z vzpostavitvijo novega vodnega vira, izgradnjo novega vodovodnega omrežja na območju »Kotov« in zagotovitev dodatnega vodnega vira za obstoječe vodovodno omrežje v Borovnici. Izgradnja omrežja bo imela štiri faze. Najprej bodo izgradili primerni vodovod in črpalni jašek v dolžini 1,3 kilometra. Vodovod bo potekal od vrtine Prušnice do odcepa za vas Brezovica pri Borovnici, na desni strani makadamske ceste, nato pa naprej preko kmetijskih zemljišč in cestišča. V črpalni vrtini Prušnica bo zgrajen črpalni jašek. Sledila bo izgradnja novega vodohrana nad Brezovico in novega vodovoda Brezovica–novi vodohran nad vasjo. V tretji fazi predvidevajo izgradnjo vodovoda skozi del Brezovice ter Niževca, Zabočeva, Dražice ter priklop za Ohonico. V četrti fazi bo sledila izgradnja preostalega dela primarnega voda od odcepa za Brezovico do obstoječega glavnega vodohrana Borovnica, ki se nahaja nad Bregom.

Pričetek gradnje predvidoma prihodnje leto

In kako daleč smo s projektom? Na občini so pridobili gradbena dovoljenja za 13 fazo projekta in 40 služnosti, decembra lani so opravili poizkus izdatnosti vrtine in kvalitete vode. Pri nekaterih lastnikih zemljišč, ki so v tujini, poteka postopek razlastitve. V letu 2023 je projekt prijavljen za pridobitev sredstev iz Načrta za okrevanje in odpornost, kjer je občina uspela pridobila milijon evrov nepovratnih sredstev. Pričetek gradnje je načrtovan prihodnje leto, dokončan naj bi bil do sredine 2025, pridobitev uporabnega dovoljenja pa načrtujejo do sredine 2026.

Skrbi zasedenost gradbenih podjetij

Kot je še povedal župan Črnilogar, jih ni strah, da projekt ne bi bil izveden, skrbi pa jih cena, saj bodo gradbena podjetja zasedena tudi zaradi sanacij po letošnjih poplavah. Prisotne je tako seznanil, da brez kredita ne bo šlo. Je pa vaščana Zabočeva zanimalo, zakaj nov vodovod v tej vasi, če je voda pri njih dobra. »Če je to zdaj samoumevno, mogoče čez leta ne bo več,« je pomislek zavrnil župan in projekt upravičil tudi z večjo požarno varnostjo in zagotovitvijo večjega pritiska vode. »Je pa to tudi lepa priložnost, da se uresniči zapis v ustavi, da ima vsak človek pravico do čiste pitne vode.«

Za vodovod bo skrbelo Komunalno podjetje Vrhnika

Slišali smo še, da so traso zaradi nepridobitve služnosti enega od lastnikov projektirali tako, da se temu zemljišču izognejo, obstoječi vod pa bo ostal za tehnično vodo. Nekaj pomislekov s strani nekaterih občanov, katerih udeležba je bila bolj skromna, je bilo pri informaciji, da bo upravljanje vodovoda prevzelo Komunalno podjetje Vrhnika, saj da gre že zdaj za »najdražjo vaško komunalo«. Kloriranja vode ne bo, bodo pa zaradi predpisov vgradili klorno napravo. Na vprašanje vaščana Brezovice, kako bo s kmetovanjem in ali bo šlo za vodovarstveno območje, je Črnilogar odgovoril, da zaenkrat ni predpisanih nobenih režimov. Pristava in Lašče sicer novega vodovoda ne bosta deležna, je bilo pa vseeno slišati opozorilo, da vasi v nobenih projektih nista predvideni in omenjeni, si pa vseeno želijo urediti cesto, kjer pa je težava lastništvo.

Rok Mihevc



Oglejte si tudi