Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
11°C
TOR.
19°C
12°C
Oceni objavo

»Ajdovke« lepo in inovativno obeležile »rožnati oktober«

Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojk, najpogostejšem malignem obolenju žensk v razvitem svetu. Po številnih krajih doma in po svetu v oktobru tečejo različne akcije ozaveščanja, katerih skupni namen je opozoriti na bolezen, pomen pravočasnega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja ter nenazadnje podpora vsem tistim, ki se jih je bolezen že dotaknila.

Društvo podeželskih žena AJDA je v ta namen s pomočjo g. Suhadolca in g. Turšiča pripravilo ter ob ograjo ob stebru Borovniškega viadukta postavilo lepo in domiselno “instalacijo”, ki jo razumemo tudi kot podporo prizadevanjem občine za ohranitev in promocijo naše kulturne dediščine ter “nadgradnjo” tematskega parka in spominske poti Borovniškega viadukta.

Ker številni občani opozarjajo na vse večjo nevarnost zaradi pospešenega krušenja kamenja in opek s stebra, občane obveščamo, da smo pred nedavnim na Zavod za varstvo kulturne dediščine OE Ljubljana ponovno poslali dopis za nujno začasno interventno zaščito stebra kot jo je lani predlagalo Jamarsko društvo Borovnica, ki bi poseg tudi izvedlo.

Lani so nam za izvedbo enostavnega, “neinvazivnega” posega, predpisali navzočnost strokovnjaka za dela na višini in strokovnjaka s področja varovanja kulturne dediščine ter novelacijo ravnokar s strani Zavoda za raziskave materiala in konstrukcij izdanega strokovnega mnenja o zaščiti stebra. Ker vse to za večkrat poveča stroške samega zaščitnega posega, ker se je stanje stebra v letu dni bistveno poslabšalo in ker smo pri stebru uredili tematski park, smo se na ZVKDS OE Ljubljana obrnili s prošnjo za ponovno izdajo soglasja ob upoštevanju načela minimalnih stroškov. Na odgovor v času oddaje tega prispevka še čakamo. (ob)


Oglejte si tudi