Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

25 let romanja na Brezje

Romanje (italjanske besede ROMA, RIM) pomeni potovanje v versko pomemben kraj. Včasih se za romanje uporablja tudi izraz Božja pot. Različne religije po svetu imajo različne vrste romanja.

Katoliška vera je poznala najprej spokorna romanja, kjer je bilo dolgo potovanje oblika pokore za storjene prekrške. Katoliška cerkev sprva ni bila naklonjena romanju, predvsem zaradi tega, ker je bil Jeruzalem, glavno mesto krščanstva, v muslimanskih rokah, zato naj bi vsak vernik poiskal v svojem srcu svoj lastni Jeruzalem. Pozneje je Cerkev priznala duhovne vrednote romanja in ga sprejela med krepostna dejanja. In kako ključnega pomena je, da človek roma v občestvu: skupna hoja, skupno delo je pomembno, saj se skupina medsebojno podpira. Človek ni ustvarjen za Zoom generacijo, za internet in ostale novodobne pripomočke, le ti so sredstvo, cilj pa ni to. Cilj je, da smo skupaj, da tvorimo občestvo in molimo, ter da smo hvaležni Bogu, da lahko zares doživljamo bližino drug drugega ter ljubega Boga pri Mariji Pomagaj na Brezjah.

Vse to in še marsikaj že 25 let doživljamo romarji iz različnih občin (Borovnica, Brezovica pri Ljubljani, Ig, Cerknica, Horjul, Logatec in Log - Dragomer), ki se udeležujemo dvodnevnega romanja na Brezje.

Začetki segajo v leto 1996, ko je domačin Pezdir Lojze iz Brega pri Borovnici dobil zamisel za to romanje z idejno traso, ki jo je sam začrtal na terenu. Začetki so bili z udeležbo peščice romarjev, z leti pa se je skupina iz leta v leto večala, tako da nas danes roma 25–30. Druži nas molitev rožnega venca, petje, sproščeni pogovori in veselje ob snidenju in z mislijo ob ponovnem srečanju čez eno leto.

Tradicionalno romanje pričnemo zadnji vikend juniju v križišču pri Petrovčiču Jožetu pri križnem znamenju v Borovnici. Prvi dan imamo pred sabo 45 km in cilj na Četeni Ravani nad Poljanami na Turistični kmetiji Davčen in Tavčar. Pot nas vodi iz Borovnice mimo Bistre do Vrhnike, kjer se nam pridružijo ostali romarji. Nadaljujemo v smeri Vrzdenca, Šentjošta, kjer nas prijazno sprejmejo in pogostijo pri Kavčič Matijatu. Po polurnem odmoru nadaljujemo v smeri Planine nad Horjulom, Zadobju kjer imamo kosilo iz nahrbtnika pri kapelici in pogled na cilj prvega dne. Nadaljujemo v smeri Hotovlja do Poljan nad Škofjo loko, kjer nas sprejme župnik Jože Stržaj, ki je do leta 1994 služboval v Borovnici. Nato nadaljujemo po dolini potoka Ločivnica do Volče in Podobena in naprej do Dolenčic in Javorja do Morav, kjer dosežemo cilj dneva, Četena Ravan, od koder se nam odkrivajo prečudoviti pogledi v smeri Javornikov, Nanosa in gorenjskih gričkov. Pred večerjo se udeležimo svete maše v tamkajšni cerkvi sv. Brikcija in se zahvalimo Bogu za uspešen in zdrav zaključek dneva in se priporočimo za naslednji dan. Naslednji dan po zajtrku je pred nami še 30 km prijetne poti do cilja na Brezjah. Pot nas vodi do Zaprevala preko smučišča Stari vrh v smeri Selške doline. V Selcah se malo podpremo in nadaljujemo po dolini desno od Lajš do Jamnika, kjer je cerkev sv. Primoža in Felicijana. Tu se nam prvič odpre veličasten pogled na cerkev na Brezjah. Pot nadaljujemo po gozdni senci nad Kropo, kjer prispemo v Brezovico mimo Srednje Dobrave do Otoč, kjer se začne Brezjanska romarska pot Otoče – Brezje in nato po delu Jakobove poti do našega glavnega cilja, kjer opravimo skupinsko fotografijo in zaključimo z sveto mašo pri Mariji Pomagaj. Na poti nas spremlja krasna slovenska pokrajina z urejenimi hišami in kmetijami, grički in dolinami pokošenimi travniki, prijetno senčico, stezicami, cestami, kar daje pečat raznolikosti naše prelepe domovine.

Do našega naslednjega romanja ob letu obsorej vam kličem Buen Camino in Ultreia.

Jani Bolarič

Foto: Tadej Kvaternik

Oglejte si tudi