Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Mednarodni dan vodnikov v letu 2021

Leta 1990 je svetovna zveza turističnih vodnikov 21. februar proglasila za mednarodni dan turističnih vodnikov.

Letos  ta dan  praznujemo slovenski vodniki že peto leto. slovenski vodniki, saj ima Slovenija šele od leta 2016 v tej mednarodni strokovni organizaciji svojega zastopnika. To vlogo opravlja Društvo regionalnih turističnih vodnikov ARGOS.

Ta dan smo slovenski vodniki obeleževali ves konec tega tedna, od petka 19. do nedelje, 21. februarja. Letos  je bila že izvedena  spletno novinarsko konferenca, na kateri smo vodniki govorili o trenutni problematiki turističnih vodenj v tem čudnem koronskem času. Spletni dogodki so se odvijali v živo iz spletnega studia našega društva. Veliko vodenj je bilo v živo s terena, drugi pa v obliki predstavitve v živo in nekateri vodniki pa so svojo predstavitev pripravili  kot posnetek. Vsi obiskovalci tega dogodka so imeli možnost zastavljati vprašanja..

Dogajanje okoli tega dneva vsako leto drugače tematizira. Letošnji ima naslov Turistični vodniki z zgodbami bogatimo razvoj podeželj. Vodniki se zavedamo da se domačini na lokacijah s turističnimi znamenitostmi le redko odločijo za voden ogled in na ta dan jim to že tradicionalno omogočijo.

Letos smo uporabili spletni način vodenja, ki je v porastu in turistično vodenje   ohranja živo. Letos je bilo moč videti  ta konec tedna  50 spletnih vodenih doživetij, ki so potekali v živo iz spletnega studia ali terena, del pa jih bo posnet vnaprej.

Sama sem regionalna turistična vodnica za območje Julijskih Alp in čebelarsko turistična vodnica.  V nedeljo 21.2.2021 ob 15.00 sem tako virtualno  popeljala  po Bohinjski Bistrici, ki je urbano in največje naselje mestnega značaja v Bohinju. Pomniki zgodovine nam pripovedujejo zgodovino kraja od pradavnine in starodavnega železarstva, kmetijstva in sirarstva. Na Bistrici je živel tudi najbogatejši Kranjec Žiga Zois in upravljal svoje fužine.  Gradnja bohinjske proge in bohinjskega tunela je prinesla razcvet turizma. Bistrica je bila tudi zaledje Soške fronte v 1. svetovni vojni. Vodenje nam prikaže razvoj Bistrice do današnjega izgleda upravnega središča Občine Bohinj.

Mogoče niste pomislili, da ima Bohinjska Bistrica Triglavsko cesto. Ko se sprehajamo po njej,  na vsakem koraku lahko vidimo Triglav ponos vseh Slovencev. Obiskovalci spletnega vodenja so bili tudi zelo motovirani saj sem s pomočjo nagradnih vprašanj in čudovitih nagrad Turizma Bohinj in Turističnega društva Bohinj, svoje vodenje naredila še bolj gledano.

Poleg mene sta vodenji pripravili kolegici vodnici  tudi Mojca Taler, ki je pripravila prečudovito vodenje z naslovom Ribčev Laz, moja vas, v zgodbah skozi čas in Elizabeta Hlade vodenje z naslovom Čarobni Bohinj.

                                                                      

Oglejte si tudi