Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Mednarodni dan turističnih vodnikov 2023

Vsako leto 21. februarja obeležujemo mednarodni dan turističnih vodnikov, saj je leta 1990 svetovna zveza turističnih vodnikov 21. februar proglasila za mednarodni dan turističnih vodnikov.

V Sloveniji  ta dan  praznujemo slovenski vodniki od leta 2016,  saj imamo od takrat  slovenski turistični  vodniki v tej mednarodni strokovni organizaciji svojega zastopnika. To vlogo opravlja Društvo regionalnih turističnih vodnikov ARGOS.

Ta dan smo slovenski vodniki obeleževali februarja in marca, od izvedenih  novinarskih konferenc, strokovnih predavanj in brezplačnih vodenj po vsej naši lepi Sloveniji.

Naslov letošnje teme dneva vodnikov je  Turistični vodniki spodbujamo zeleni turizem.  

V Bohinju sem  brezplačno vodenje izvedla  v soboto 24. februarja 2024 z naslovom Rajža po Bistrici.

Kjub slabi vremenski napovedi sem udeležencem vodenja lahko predstavila razvoj Bistrice in tudi trajnostne zelene vidike naše destinacije. Ogledali smo si  zgornjo vas s Pretovko, ki je gnala mlinska kolesa v bivših bistriških mlinih Pr Pavk, Pr Štokalu in Pr Jurjovc do Zoisovega gradu  z Zoisovo uro na Gospodovem vrtu, Gostje so občudovali park ob uri in obudili smo spomin na prvega kapelnika stanovske železarske godbe v Bohinju Nikolaja Bernarda. Mogoče ne veste, da je to stari oče Jožeta Hodnika.

Pot nas je vodila mimo Cecconijevega parka, doma Joža Ažmana do cerkve sv. Nikolaja in do bistriške sobotne tržnice, kjer je zelo pestra ponudba. Še dan danes lahko kupimo sir ementalec, kljub dejstvu da nismo v Švici.

Pomniki zgodovine nam pripovedujejo zgodovino kraja od pradavnine in starodavnega železarstva, kmetijstva in sirarstva. Gradnja bohinjske proge in bohinjskega tunela je prinesla razcvet turizma. Bistrica je bila tudi zaledje Soške fronte v 1. svetovni vojni. Vodenje nam prikaže razvoj Bistrice do današnjega izgleda upravnega središča Občine Bohinj.

 

                                                                                                                                    

Oglejte si tudi