Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Podpisana pogodba o sofinanciranju

V četrtek in petek, 27. in 28. marca, je Vlada Republike Slovenije izvedla delovni obisk Gorenjske.
Za Bohinj je bil pomemben petkov urnik obiska Vlade RS, saj je ob 13. uri v Kranju v hotelu Azul v prisotnosti predsednice vlade mag. Alenke Bratušek potekalo slavnostno podpisovanje kohezijskih pogodb za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda v porečju Zgornje Save in na območju Kranjskega in Sorškega polja.

 

Med povabljenimi župani, ki so z ministrom za kmetijstvo in okolje mag. Dejanom Židanom podpisovali pogodbo, je bil tudi župan Franc Kramar. Podpisana pogodba za Občino Bohinj pomeni dokončno zagotovilo evropskega denarja za projekt izgradnje povezovalnega primarnega kanalizacijskega voda med Ribčevim Lazom in Bohinjsko Bistrico ter za projekt izgradnje nove centralne čistilne naprave na Bohinjski Bistrici.

 

Predsednica vlade je pred začetkom podpisovanja pogodb povedala, da se zaveda, da so »mnogi na podpis pogodb čakali predolgo in da so številne občine imele zaradi tega težave. Zato danes vsem želim iskrene čestitke in želim, da bi projekte čim prej tudi uspešno dokončali.« Župane je še pozvala, naj izvedbo projektov zares vodijo v skladu z zakonodajo in z zahtevami Evropske unije, da bodo lahko brez težav sredstva kohezijskega sklada tudi zares počrpali.

 

Osrednji del drugega dneva obiska Vlade RS na Gorenjskem je bil namenjen delovnemu posvetu vlade, ki je potekal v luči razprav o problematiki in izzivih v Gorenjski regiji. Predsednica vlade je na novinarski konferenci po vladnem posvetu poudarila, da je to drugi vladni posvet na terenu v zadnjem letu in da je Gorenjska regija, ki ima trenutno najnižjo stopnjo brezposelnosti v Sloveniji, v dokaj dobrem položaju. Dejala je, da je »nekoliko bolj zaskrbljujoče sicer dejstvo, da se je v lanskem letu nekoliko znižal izvoz gorenjskih podjetij, a prepričana sem, da bomo tudi ta trend obrnili zelo v kratkem.«

 

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek se je v popoldanskem času drugega dneva vladnega obiska v Gorenjski regiji skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Metodom Dragonjo ter ministrom za infrastrukturo in prostor Samom Omerzelom srečala še s predstavniki podjetja 2864 Bohinj d.o.o., ki so predstavili svoj infrastrukturni projekt Bohinj 2864 in izrazili željo po vladni pomoči pri dokončni realizaciji projekta, saj bo le-ta pozitivno vplivala tudi na razvoj turizma v celotni regiji. O projektu Smučišča 2864 je Bratuškova že na novinarski konferenci dejala, da je »naša prva naloga vzpostaviti možnost, da bo investitor lahko končno zbral vse potrebne dokumente za začetek gradnje. Iskali bomo rešitve, da bo lahko projekt pripeljan do konca.« Povedala je tudi, da pripravljajo spremembo Zakona o žičničarstvu, ki bo omogočila lažje pridobivanje služnosti od agrarnih skupnosti. O spremembi bo Državni zbor razpravljal že na aprilski redni seji.

 

V nadaljevanju obiska v Bohinju se je premierka skupaj z ministrom za kmetijstvo in okolje Dejanom Židanom in ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Dragonjo srečala še s predstavniki podjetja LIP Bohinj d.o.o., ki so predstavili delovanje podjetja, načrtovano ureditev lesno-predelovalnega centra in ključne izzive za uresničitev tega cilja. Premierka je poudarila, da si Vlada prizadeva in se bo tudi v prihodnje zavzemala za okrepitev lesno-predelovalne panoge, ki je izjemnega pomena za slovenski prostor.

 

Dvodnevni obisk so člani Vlade zaključili s posvetom z župani in gospodarstveniki Gorenjske regije. Predsednica vlade je gostom na kratko predstavila najpomembnejše zaključke srečanj z raznimi organizacijami v regiji in poudarila, da so številni med njimi optimistični, kar z optimizmom navdaja tudi Vlado. Dejala je, da makroekonomski kazalci za Gorenjsko regijo niso slabi, brezposelnost je najnižja v Sloveniji, nekoliko nižji od slovenskega povprečja je le izvoz, ki pa se bo letošnjem letu zagotovo okrepil. Gorenjske župane in gospodarstvenike pa so zanimali predvsem vladni ukrepi glede črpanja evropskih sredstev, ponovnega zagona gospodarstva in realizacije infrastrukturnih projektov v regiji.

Oglejte si tudi