Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Alpsko cvetje že osmič

Že ob vstopu v preddverje Kulturnega doma Joža Ažmana smo se znašli na cvetočem travniku polnem pisanih rož.
Tudi minulo zimo so pridni prsti po Sloveniji, Veliki Britaniji, Hrvaški, Bolgariji in Romuniji vestno ustvarjali in skrpali cvetoč travnik. Samo slovenskih krpank je na natečaj Skrpajmo travnik prispelo prek 300. Iz ostalih držav so bile razstavljene le izbrane krpanke, drugače bi verjetno ne bilo dovolj prostora za obiskovalce razstave in slovesne otvoritve 8. Mednarodnega festivala alpskega cvetja.

 

Krpankam so v preddverju delale družbo čudovite makro fotografije cvetlic s poti od Vogla do Črne prsti, ki jih je posnel Peter Strgar. Vse to je obiskovalcem obljubljalo poseben večer tudi v dvorani.

 

Najprej so se na modni stezi kot manekenke in maneken preizkusili plesalke in plesalec Plesalnice Bohinj, ki so predstavili unikatne kreacije izpod rok sedmih Bohinjk: Nuše Cokan, Božene Kokalj, Nevenke Smolej, Kati Strugar, Alenke Vilman, Julke Urh in Tončke Zupanc. Tema kolekcije je bila predelava rabljenih oblačil z rožnimi motivi, s čimer so ponudile alternativo potrošniški maniji in se postavile po robu modnim zapovedim.

Po plesnih nastopih Ane Ogrin, Neže Ribnikar in skupine plesalk Plesalnice Bohinj je bila na vrsti druga kolekcija, ki je prišla izpod rok skupine deklet različnih generacij in kulturnega izvora pod imenom Škljoc & Boc. Ta deluje v okviru Društva bosansko-hercegovskega in slovenskega prijateljstva Ljiljan iz Ljubljane. Beti Maleškić, Vahida Sloaković, Maja Oblak, Suada, Hava Kalender, Suvada Kurtović in Emira Bašić se prireditve žal niso mogle udeležiti, ker so Bosno in Hercegovino v tem času prizadele poplave, kot jih ne pomnijo najstarejši prebivalci prizadetih območij, in se je njihova ustvarjalna delavnica spremenila v krizni štab za zbiranje in dostavo prepotrebnega prizadetim v poplavah.

 

Tudi organizator festivala Turizem Bohinj se je odločil, da bo prireditvi dodal dobrodelno noto. V preddverju so zbirali prostovoljne denarne prispevke. Zneski od 10 do 50 evrov so bili nagrajeni s krpankami po izboru donatorja, zneski nad 50 evrov pa s krpankami, ki so bile s strani mednarodne komisije, sestavljene iz predstavnikov festivalov samoniklega cvetja iz Hrvaške, Velike Britanije, Romunije in Bolgarije, izbrane kot najboljše. Zbrana sredstva so bila predana društvu Ljiljan za nakup potrebščin in njihov prevoz na ogrožena območja.

 

Za vrhunec prireditve so poskrbeli glasbeniki. Prvi so zapeli člani pevskega zbora Franc Urbanc pod vodstvom Franke Pavič Sodja. Vzdušje v dvorani je z odličnim nastopom stopnjevala Škotinja Gillian Sutherland s škotskimi dudami. Sledila sta ji prisrčna starejša gospoda – Terry Keatinge na goslih in John MacDonald na harmoniki, ki sta nam v Bohinj s svojo glasbo prinesla delček Škotske. Piko na i sta postavila vrhunska slovenska glasbenika Janez Dovč in Boštjan Gombač. A najslajše je prišlo šele tik pred koncem, ko so vsi skupaj na odru priredili pravi »jam session«. Občinstvo kar ni moglo prenehati z aplavzom.

 

Na ploščadi pred kulturnim domom jih je čakalo še eno presenečenje – šef kuhinje Gostilne Danica, Jože Godec, je pripravil slastno pogostitev z jedmi, katerih sestavina je bil tudi nadležni tujerodni japonski dresnik – ja, je užiten, veste.

Oglejte si tudi