Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

V spomin prvemu talcu Bohinja

V Krajevni organizaciji ZB za vrednote NOB Polje Bohinj, smo se dogovorili, da tudi letos pripravimo proslavo v spomin na prvega talca v Bohinju , Franca Podlipnika.

V soboto, 9. avgusta, smo proslavo izvedli že petič, le da smo jo letos razširili in posvetili tudi vsem žrtvam Bohinja, ki so padli ali bili ubiti v drugi svetovni vojni. Z obiskom so nas počastili številni gostje sosednjih Krajevnih organizacij iz Bohinja, Gorij , Zasipa.

 

Program proslave je potekal s sprejemom župana Občine Bohinj Franca Kramarja, podpredsednice Združenja ZB NOB Radovljica in gorjanske podžupanje Danice Mandeljc, predsednika Združenja ZB NOB Radovljica Toneta Kapusa, predsednika Društva izgnancev Slovenije KO Bohinj Jakoba Medje in praporščakov. Proslavo je s kratkim pozdravnim govorom začel tajnik naše KO Ivan Cerkovnik, ki je v kratkem opisal zgodovinske dogodke in pomen proslave. Slavnostni govornik župan Franc Kramar je orisal obdobje narodno osvobodilnega boja in dogodkov, katerim je bila posvečena proslava. Govoril je tudi o obdobju po vojni, kakor tudi o današnjih dogajanjih v Republiki Sloveniji, predvsem pa na območju naše občine. Jakob Medja pa je na kratko predstavil delovanje KO društva izgnancev Slovenije in opisal, kako se je med vojno in po njej godilo izgnancem.

 

V kulturnem programu so  nastopile članice pevskega zbora KD Bohinj pod vodstvom Cilke Novoselec, zapele so nekaj partizanskih in narodnih pesmi. Partizanske pesmi so recitirali člani in članice Gledališča 2B. Mladi Jan Šubelj pa je navdušil z igranjem na harmoniko. Proslavo je povezoval Samo Gardener.

Z minuto molka smo se poklonili padlemu talcu in vsem žrtvam, delegacija KO Polje Bohinj pa je k spominski plošči prvemu talcu položila venec.

 

Prav na koncu smo se za uspešno in dolgoletno sodelovanje na proslavah s priznanjem Združenja ZB NOB zahvalili ženskemu pevskemu zboru KD Bohinj.

 

Po končani proslavi je sledilo prijetno druženje z vsemi navzočimi. Na tem mestu se zahvaljujemo vsem , ki so kakor koli sodelovali pri organizaciji in izvedbi proslave. Posebna zahvala pa gre družini Odar, po domače Žlanarjevim, ki nam vedno prijazno odstopijo svoj vrt , da lahko izvedemo proslavo.

Oglejte si tudi