Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Akcija za večjo varnost pešcev

Med 1. in 12. oktobrom je potekala nacionalna akcija za večjo varnost pešcev s sloganom BODI PREVIDEN, s katero Javna agencija za varnost prometa vsako leto opozarja na problematiko varnosti pešcev v prometu, voznike na skrbno ravnanje do pešcev, učence v šolah, njihove starše in stare starše na uporabo kresničk in drugih odsevnih materialov, ki zagotavljajo večjo varnost pešcev.

Glavni sporočili letošnje akcije sta bili namenjeni najprej voznikom, ki morajo s svojim ravnanjem poskrbeti za varnost peščev, zlasti z zmanjševanjem hitrosti znotraj naselij, ter upoštevati in odstopiti prednost pešcem, ki želijo prečkati cesto na označenem prehodu za pešce. Pešci lahko s svojim ravnanjem pomembno prispevajo k večji varnosti, in sicer s pravilnim prečkanjem na označenih mestih, pravilno hojo ob cestišču, uporabi odsevnih predmetov ter tako povečajo svojo vidnost.

 

V omenjeni akciji je s Svetom za preventivo sodeloval tudi Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled, Bohinj in Železniki. Pešcem smo delili zgibanke in odsevne trakove ter jih opozarjali na nujnost uporabe le-teh. Najbolj ogroženi skupini med pešci sta zlasti starejši ljudje nad 65 let ter otroci v starosti do 10 let in mladostniki od 15 do 24 let. Pri tem je pomagala tudi Zavarovalnica Triglav, ki je občini Bohinj v ta namen podarila 100 odsevnikov.

 

Namen tovrstnih aktivnosti je predvsem okrepiti zavedanje občanov, da za lastno varnost kot udeleženci v prometu največ naredijo sami tako, da dosledno upoštevajo cestno prometne predpise.

 

 

Maja Gašperin, MIR

Oglejte si tudi