Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

Skrbi za prostoživeče živali

V začetku decembra lani se je v Bohinju pojavila prva neprofitna organizacija Pomoč živalim Bohinj.
Ustanovili sta jo Viktorija Langus in Urška Krek ter pričeli skrbeti za prostoživeče mucke in pomagati ljudem, ki že skrbijo za veliko število mačk – na Poljah starejša gospa na primer skrbi za kar 12 kosmatink.

Zastavili sta si, da bosta o problematiki prostoživečih mačk osveščali javnost. Prvi njun korak je bil vzpostavitev strani na Facebooku, preko katere sta začeli obveščati o svojih dejanjih in trudu. »Ljudje sploh ne vedo, koliko prostoživečih muc je v Bohinju. Po vseh vaseh so. Za nekatere poskrbijo prijazne vaščanke, druge pa se morajo znajti same,« nam je povedala Viktorija in dodala, da so zelo verjetno vse nesterilizirane mačke v tem času tudi že breje, kar pomeni, da bo spomladi še več lačnih mačjih ust brez lastnikov. »Zato je nujno potrebno poskrbeti za sterilizacijo in kastracijo prostoživeče mačje populacije ter s tem omejiti njeno naraščanje,« je dejala.

 

Drugi njun korak je bil dogovor s poslovodjo Mercatorjeve trgovine na Bistrici, da se k blagajnam postavi nakupovalni voziček, kamor bi ljudje donirali prav za prostoživeče mačke kupljeno hrano. V le nekaj dneh sta prvo donirano hrano že prevzeli ter jo razdelili med brezdome muce in posameznikom, ki imajo precejšnje število mačk, zaradi česar težko skrbijo za sitost vseh. »Marsikdaj se zgodi, da nekdo takorekoč novoskoteni mačji zarod odpelje v sosednjo vas k hiši, za katero ve, da že skrbi za cel trop. Verjetno si tak človek misli, da se nekaj ust več že ne bo poznalo. Pa se. Še so ljudje s srcem, ki bodo vzeli sebi in dali lačnim živalcam,« je povedala Viktorija.

 

Občina ima v proračunu vsako leto nekaj denarja namenjenega tudi reševanju problema prostoživečih živali brez lastnikov in dekleti sta se na tretjem koraku že takoj na začetku z občino dogovorili, da začnejo januarja intenzivno sodelovati in skrbeti za sterilizacijo oz. kastracijo prostoživečih mačk. »S tema posegoma pa ne poskrbimo le za omejevanje naraščanja brezdomih mačk, ampak tudi za omejitev prenašanja raznih mačjih bolezni. Najbolj resni s slino in krvjo prenosljivi mačji bolezni sta mačja levkoza in mačji aids. Mačke z eno od teh bolezni imajo stalne zdravstvene težave, zato je zanje bolje, da jih humano uspavamo,« pravi Viktorija. Zato vsako na novo najdeno mačjo brezdomko pelje v veterinarsko kliniko Pristov v Hrašah, s katero ima Občina Bohinj podpisano pogodbo za njihove storitve in kjer s krvnim testom ugotovijo prisotnost teh bolezni v živali. Poleg naštetega sta Viktorija in Urška poskrbeli tudi za okrevanje bolnih in poškodovanih mačk, mačkam, primernim za posvojitev, pa sta se trudili najti dobre lastnike.

 

Žal sta šli dekleti v tem kratkem času zaradi osebnih razlogov vsaka svojo pot in sedaj delujeta za dobro prostoživečk vsaka zase. Urška še vedno skrbi za mačke prek organizacije Pomoč živalim Bohinj. Viktorija pa ima svojo organizacijo z imenom Ziba Bohinj – pomoč prostoživečim živalim. »Do konca letošnjega leta bom za živali s pomočjo dobrih ljudi in upam, da tudi občine, skrbela sama. Proti koncu leta pa se mi bo pridružila še Klara Velkavrh, ki se bo takrat vrnila domov. Klara ima v Srednji vasi poleg hiše zemljišče, na katerem si želiva urediti zavetišče za mačke in tudi pse,« je s pričakovanjem pripovedovala Viktorija.

 

»Vsaka pomoč je dobrodošla,« je dejala Viktorija, »v obliki donirane hrane, v obliki informacij o brezdomih muckih in kje se nahajajo.« Njeni kontaktni podatki so e-poštni naslov: zibabohinjpomoc@outlook.com ali vikica85@gmail.com  in tel. št.: 070 332 715. V kolikor pa bi kdo želel donirati finančna sredstva že za ureditev zavetišča, lahko to stori na transakcijski račun SI56 0762 2453 4371 770 (Klara Velkavrh, Srednja vas 55, 4267 Srednja vas v Bohinju)

Oglejte si tudi