Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Kajakaški maraton za svetovni pokal

Bohinj letos gosti svetovni pokal v maratonu na mirnih vodah v kajakih in kanujih.

Bohinj ima izredno tradicijo prirejanja športnih tekmovanj. Lahko rečemo, da je tradicija na strani zimskih športov, ki so nudili domicil FIS smučarskim tekom, sankačem, telemarkerjem, parasmučarjem in v današnjem času tudi bolj modernim športnikom tipa Filip Flisar ali Tim Kevin Ravnjak. Seveda ne moremo mimo vsakoletnega biatlonskega spektakla na Pokljuki.

 

Bohinj je športno zanimiv tudi poleti in kljub temu, da ni tako velikih tekmovanj kot pozimi, lahko športniki že dolga leta uživajo na Triatlonu jeklenih ali Teku okoli Bohinjskega jezera. Seveda je tu še več manjših prireditev, v zadnjih letih pa je vse več pomembnih kajakaških tekem v organizaciji domačega Kajak Kanu kluba Bohinj.


Ta šport ima v Bohinju že zelo dolgo tradicijo, saj je bilo uradno tekmovanje na 10.000 m organizirano že leta 1936. V novejšem času je praktično iz nič, pod vodstvom nadebudnega in garaškega predsednika Staneta Klemenca, nastal močan klub, ki poleg skrbi za rekreativce odlično pripravlja tekmovalce na vseh nivojih.

 

Klub se lahko pohvali z mnogimi uspehi doma in v tujini. V želji po izboljšanju razmer za delovanje kluba in v želji po dodatnem napredku, so se pred leti nadebudni člani odločili, da bi organizirali mednarodno tekmovanje v maratonu na mirnih vodah. Ideja je bila predvsem pridobitev tekme svetovnega kova, ki bi bila idealna za prelep turističen kraj, kot je Bohinj.

 

Tekmovanja v svetovni seriji namreč pomenijo veliko število tekmovalcev in potencialno tradicionalnost, kar organizatorju prinese možnost zaslužka. Ker pri tej kandidaturi klub ni bil uspešen, je kandidiral za organizacijo Evropskega prvenstva v kajaku in kanuju na mirnih vodah, in sicer na maratonskih razdaljah. Kajakaška zveza Slovenije, Občina Bohinj in Turizem Bohinj so uspeli v tej skupni kandidaturi in tako bo naslednje leto v Bohinju Evropsko prvenstvo, in sicer v prvem vikendu meseca julija, ko bo kulisa za gledalce in tekmovalce perfektna. Organizatorji so oblikovali Organizacijski odbor, katerega častni pokrovitelj je Minister za obrambo Roman Jakič, predsednik pa je župan Občine Bohinj Franc Kramar.

Letos bo v Bohinju t.i. »generalka«. V soboto in nedeljo, 7. in 8. junija, je na sporedu kar precej tekem, saj je podobno kot na Evropskem prvenstvu, tudi na Svetovnem pokalu hkratno tekmovanje mladincev in članov. Glede na zadnje dogovore z mednarodno zvezo, bo točen urnik predstavljen v kratkem. Verjetno se bo organiziralo tudi prvenstvo za amaterje, kar bi bila priložnost tudi za vse navdušene rekreativce.

 

Uradni del je razdeljen na tekmovanja v krajših razdaljah v soboto in na maratonske razdalje (tudi do 30km) v nedeljo. Tekmovalci bodo v Bohinj prihajali od srede, 4. junija, dalje, v četrtek in petek, 5. in 6. junija, se bodo spoznavali z jezerom in trenirali za čimboljši nastop v soboto in nedeljo. V petek zvečer bo svečana otvoritev tekmovanj.

Dogajanje bo strnjeno v bližini Velikega Veglja, kjer bo tudi štartno-ciljni prostor. Tam bo odlična možnost spremljanja tekme v živo, saj bodo gledalci na nekaterih točkah portaga popolnoma blizu tekmovalcem in tekmovalkam. Z jezerske obale se bo lahko odlično spremljalo tekmovanje, podelitve pa bodo v centralnem delu. Za parkiranje bo poskrbljeno, prav tako bo poskrbljeno za gostinsko ponudbo.

 

Organizatorji verjamemo, da bo dogodek izredna priložnost obiska svetovnega pokala v prekrasnem okolju. Dogodek bo seveda brezplačen za vse obiskovalce. Veliko prostora je za prostovoljce, ki so vljudno vabljeni. Ker bodo na tekmovanju nastopili tudi slovenski tekmovalci se računa tudi na navijače, ki bodo polepšali tekmovanje in seveda naredili najboljšo reklamo  za Evropsko prvenstvo v letu 2015.

 

Na koncu pa vabimo bohinjske navijače, saj bo Bohinj odlično zastopan tudi na tem tekmovanju za Svetovni pokal. Navijali bomo za člane domačega Kajak kanu kluba Bohinj in to so: Ines Matuc, Špela Bajrič, Rok Šmit, Jan Šmit, Matija Odar, Miha Repinc in Lenart Ribnikar. Opremite se z navijaškimi rekviziti in k jezeru!

 

Turizem Bohinj

Oglejte si tudi