Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
1°C
-2°C
JUTRI
3°C
-2°C
2229

Žalna seja ob smrti gospoda Vinka Golca

V spomin častnemu občanu Vinku Golcu

Poslovil se je Vinko Golc, prvi župan Občine Bled in njen častni občan.

Gospod Vinko Golc se je rodil 22. aprila 1929 v Zasipu v družini z osmimi otroki kot peti sin. Po vojni se je vpisal v industrijsko šolo in pridobil poklic železo strugarja. Nato je nadaljeval šolanje na Srednji tehnični šoli v Ljubljani, ki jo je končal 1951. Istega leta se je vpisal na Tehnično fakulteto za metalurgijo, diplomiral je leta 1957. Po služenju vojaškega roka se je zaposlil v Železarni Jesenice.

Od tam je kmalu  odšel na strokovno delo v Nemčijo v Frankfurt, k firmi Lurgi, ki je bila najbolj prepoznavna firma tedanjega časa za izgradnjo plavžev in aglomeracij po vsem svetu. Za njo je sodeloval pri postavljanju obratov v Belgiji, Franciji, Walesu, na Švedskem... Ko je dobil ponudbo za gradnjo železarne v Venezueli, ga je žena Lojzka prepričala, naj se vrne domov. V Železarni Jesenice je prevzel vodenje del za izgradnjo aglomeracije. Ko so jo spustili v pogon je dobil ponudbo za direktorsko mesto v Tovarni verig Lesce. Ta je pod njegovim vodstvom od 1. januarja 1969 do 1. sepetmbra 1981doživela največji razcvet, med drugim je postala v Evropi prepoznavna tovarna (po kvaliteti in kvantiteti ) sidrnih verig.  Niso pozabili na kulturo , šport, stanovanjsko izgradnjo.. Število zaposleni se je od 600 povzpelo na 1.400.

Po dopolnjenih treh mandatih ga je pot peljala v Ljubljansko banko v Celovec z osnovno nalogo podpreti slovensko manjšino. Po osmih letih v Celovcu je sprejel še izziv pri postavitvi Uniorjeve tovarne orodja v Borovljah.

Pri dopolnjenih 65 letih je prevzel županovanje v novoustanovljeni občini Bled, v njegovem času je bila na Bledu šahovska olimpijada - skulpture Janeza Boljke pod občino so spomin na ta dogodek, ustanovljena je bila Višja šola za gostinstvo in turizem, IEDC je prenesla svoj sedež na Bled.

V svojem rodnem Zasipu je bil velik pobudnik in sodelavec pri izgradnji kulturnega in gasilskega doma. Bil je med ustanovitelji Hokejskega kluba Bled, pripomogel je k izgradnji Lovskega doma na Bledu.

V prostem času se je rad ukvarjal z lovom, čebelarstvom, pa tudi delo v vrtu ga je sproščalo.

Ob zadnjem slovesu častnega občana Občine Bled in prvega župana sta se hčerki Viki in Stana z družinama z besedami bolečine zahvalili rogistom in blejskim lovcem, ki so s trobljenjem in streli   naznanili odhod pravega lovca. Govorci na pogrebni slovesnosti so opisal njegovo delovanje v  različnih obdobjih. Toni Mežan, podžupan, je orisal čas postavljanja temeljev novoustanovljene Občine Bled, Franc Legat, dolgoletni direktor razvoja, najbolj plodno in ustvarjalno obdobje razvoja Tovarne Verig Lesce,  Bojan Terseglav, predsednik ZB NOB Zasip in predstavnik KS Zasip njegovo povezanost z rodnim krajem. Miha Marolt se je pred grobom poslovil v imenu lovcev. Zapela je pevska skupina Lip Bled, od gospoda Golca so se poslovili praporščaki Čebelarskega društva Bled - Gorje, ZB NOB Zasip - Podhom, LD Bled ter KS Zasip ter številni sorodniki in  prijatelji, znanci in sokrajani. 

 

Hčeri z družinama in RP

 

Žalna seja bo 29. avgusta ob 17. uri v hotelu Astoria.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij