Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
15°C
-6°C
JUTRI
15°C
-6°C
6019

Janez Resman: Blejska komunala sodi med tri najboljše v Sloveniji!

Zima je pred vrati, javno podjetje Infrastruktura Bled pa je na zimo pripravljeno – tako njihova zimska služba kot tudi Straža in ledena dvorana.

''Ledena dvorana je zasedena že od 1. julija, ko smo ponovno naredili led,'' pravi direktor podjetja mag. Janez Resman in dodaja, da so trenutno na ledu hokejisti, umetnostni drsalci in ljubitelji curlinga. ''Curling je letošnja novost, zarisali smo igrišče in navdušenci so tu,'' pravi. Z veseljem čakajo december, ko bo Bled gostil svetovno prvenstvo mladinsko prvenstvo v hokeju do 20 let, divizija 1 , skupina B.  Ledena dvorana Bled se je skozi leta izkazala kot odličen gostitelj svetovnih in drugih prvenstev v hokeju na ledu. Po uspešno izvedenih dveh svetovnih prvenstev do 18 let, turnirju Euro Challanger in pripravljalnih tekem slovenske članske reprezentance v lanskem tekmovalnem obdobju, bo v novi sezoni ponovno gostiteljica več mednarodnih prvenstev.

Med 9.12. in 15.12.2017 bo tako v Ledeni dvorani Bled potekalo svetovno prvenstvo v hokeju na ledu do 20 let. Slovenija bo nastopila v diviziji 1, skupini B, kjer se bo pomerila z ekipami Norveške, Poljske, Italije, Ukrajine in Litve.

 

Tudi s poletjem so na Infrastrukturi zadovoljni, obiska Straže in Grajskega kopališča je bil dober. Grajsko kopališče je edino urejeno javno kopališče ob jezeru ( hotelski sta še pri Vili Bled in Grand hotelu Toplice), vsako leto pa kopališču, ki ima zgledno urejeno infrastrukturo, igrala in varnost, dodajo še kakšno novost.

Precej bolj kompleksna tema pa so seveda smeti. Občini Bled in Gorje sta že dve leti članici združenja Zero waste Slovenija. ''V tem času smo naredili že kar nekaj aktivnosti, samo ločevanje odpadkov je v obeh občinah na visokem nivoju, ločimo že okoli 80 odstotkov vseh odpadkov, rezerve pa seveda še vedno so,'' pravi Resman. ''Najboljši odpadek je seveda tisti, ki ga ni, zato apeliramo tako na domačine kot tudi na obiskovalce, da bi se vsi skupaj začeli obnašati tako, kot so se naši starši ali stari starši pred štiridesetimi leti, to pa pomeni, da v trgovini na primer kupimo mineralno vodo v vračljivi stekleni embalaži in ne v nevračljivi plastični, čeprav plastenko potem odložimo med plastiko, '' še dodaja.

In res je, šteje vsak korak, pomembno je vsako, še tako majhno dejanje, kar pomeni, da mora celotna družba iti po poti radikalnega spreminjanja svojih navad in življenjskega sloga. Vsak kupec v trgovini lahko zavrne plastično vrečko, naše zahteve po sprejemljivejši embalaži morajo biti vztrajne.

 

Bled bo v letošnjem letu presegel milijon nočitev, če nočitvam dodamo še dnevne obiskovalce, je jasno, da količina odpadkov v občini narašča.

''Res je, '' pravi Janez Resman, ''kakorkoli obrnemo, odpadkov je preveč. V enem poletnem dnevu okoli jezera poberemo okoli deset kubičnih metrov smeti, kar je preveč''. Količino plastenk se da zmanjšati na več načinov, eden je tudi uvedba pitnikov okoli jezera. Projekt je v izdelavi, pitniki pa bodo seveda v skladu z ostalo urbano opremo občine.

 

Kot pravi direktor javnega podjetja Infrastruktura mag. Janez Resman, blejska komunala sodi med tri najboljše v Sloveniji. ''Tega ne govorim na pamet, občani Bleda in Gorij imajo vrsto možnosti ločevanja in zbiranja odpadkov, sistem pa pri nas deluje od vrat do vrat.'' Tako lahko občani naročijo odvoz zelenega odreza, gradbenih odpadkov, papir se zbira od vrat do vrat, poseben je način zbiranja bioloških odpadkov, saj gospodinjstva dobijo posebne vrečke zanje in podobno. Eko otoki so razporejeni po obeh občinah, zbirni center je odprt od ponedeljka do petka po dvanajst ur na dan, kar pri sosedih ni običajno,…

Kakorkoli, kljub temu, da je možnosti za ločevanje odpadkov veliko, naj na koncu velja: Najboljši odpadek je tisti, ki ga ni!

Romana Purkart

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!