V mesecu maju so v Domu krajanov Zasip potekale kuharske delavnice, na katerih so se lahko zainteresirani krajani in krajanke poučili o pripravi t.i. prgarskih dobrot, katerih recepte je na podlagi pripovedovanj, z lastno domišljijo in kuharskim znanjem skrbno izbrala in zapisala domačinka Bojana Pipan. Osnova vsem prgarskim dobrotam so posušene hruške tepke oziroma z njihovim mletjem pridobljena moka, ki daje različnim slanim in sladkim jedem edinstven okus.
Na kuharskih delavnicah, ki so potekale v prenovljeni kuhinji v Domu krajanov Zasip ob sobotnih dopoldnevih, so najbolj zagnane Prgarke pripravile več okusnih jedi, obenem pa so poskrbele, da so se z prgarskimi dobrotami okrepčali tudi njihovi najbližji. Turistično društvo Zasip v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom Zasip načrtuje izdajo knjižice dobrot iz Prgarije, s katero bi poskrbeli za ohranjanje tradicije in prenos znanja na naslednje generacije.
Prgarske dobrote želimo predstaviti tudi širni Sloveniji in z vzpostavitvijo novih poznanstev širiti vaško tradicijo. V ta namen smo 6. junija v goste povabili prof. dr. Janeza Bogataja, priznanega etnologa in zagovornika slovenske kulturne dediščine, ki je projekt Prgarija ocenil izjemno pozitivno. Prgarke so v Domu krajanov Zasip poskrbele za okusno in raznoliko pokušino edinstvenih prgarskih jedi. Srečanja se je udeležil tudi programski vodja društva Učni sadovnjak iz Mozirja, s katerim smo se dogovorili za sodelovanje v prihodnosti. Na podlagi strokovnega mnenja velikega poznavalca kulinarike prof. Bogataja smo v TD in KUD Zasip dobili potrditev, da smo s promocijo prgarskih dobrot in idejnimi zasnovami novih projektov na pravi poti.
Mateja Vilman, TD Zasip




