Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Pred novim šolskim letom

Drage učenke, dragi učenci, spoštovani starši!

Brezskrbni počitniški dnevi se počasi iztekajo. Poletje je spisalo nove spomine. Upamo, da so polni lepih trenutkov, smeha, sproščenosti in novih spoznanj.

 

Pred nami je novo šolsko leto. Letos bo matično šolo obiskovalo 67 prvošolcev, Podružnično šolo Bohinjska Bela 9 prvošolcev in Podružnično šolo Ribno 12 prvošolcev. Prvošolce bomo slavnostno sprejeli v ponedeljek, 2. 9. 2019 ob 8.45 na matični šoli in ob 10.00 na podružničnih šolah.

 

Pouk se bo za učenke in učence od 2. do 9. razreda pričel v ponedeljek, 2. septembra, ob 8.20. Avtobusi in šolski kombi bodo zjutraj vozili po voznem redu, ki je na ogled na spletni strani šole. Po pouku bodo avtobusi odpeljali v vse smeri ob 10.15 za učence od 2. do 5. razreda ter ob 11.15 za učence od 6. do 9. razreda.

 

Začetek novega šolskega leta je kot nov, nepopisan list. Dopušča nam veliko možnosti in priložnosti. Kako je na koncu popisan,  je odvisno od vseh nas: zaposlenih, otrok, staršev in skupnosti. Potrudimo se delati v duhu naših vrednot strokovno, odgovorno in sodelovalno.

 

Nataša Ahačič, ravnateljica OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled

Povabilo v vrtec

Septembra bo okoli 60 otrok prvič pokukalo v igralnice našega vrtca.

Zanje in za vse, ki ste že bili pri nas, smo jih pripravili tako, da bodo polne igralnih, gibalnih, raziskovalnih in ustvarjalnih izzivov.  Poskrbeli bomo tudi, da se bodo otroci vsak dan česa naučili. Včasih bodo znanje, novo veščino, izdelek, veselje prinesli domov v rokah, včasih v glavi in včasih v srcu.

Toplo dobrodošli v ponedeljek, 2. septembra 2019 v naš svet, kjer z nasmehom in igrivostjo odgovorno stopamo v novo vrtčevsko leto. Letošnje bo pravi festival, saj bomo obeležili že 70 let delovanja predšolske vzgoje na Bledu.

                                                                           
Za kolektiv Vrtca Bled Helena Ule, ravnateljica


V šolo peš, s skirojem ali s kolesom

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občin Bled in Gorje je pred novim šolskim letom sprejel nekaj odločitev glede organizacije prometa ob začetku pouka.

Tudi letos bodo v prvem tednu v času prihodov in odhodov v šolo otrokom na najbolj kritičnih mestih pri prečkanju ceste pomagali policisti, redarji, člani ZŠAM in prostovoljci iz Društva upokojencev Bled.

Občina Bled in OŠ Bled s podružnicama je spomladi 2019 pod mentorstvom Inštituta za politike prostora spomladi sodelovala v projektu »Aktivno v šolo«, katerega cilj je mlade spodbuditi k prihodu v šolo peš, s kolesom ali skirojem. Rezultati anket, razprava o problematiki šolskih poti na šolskem otroškem parlamentu in delavnice ugotavljajo, da otroci v šolo pešačijo ali kolesarijo, ker je to zanje praktično, živijo blizu šole, ker se zjutraj premigajo in prezračijo. Opozarjajo pa, da jih moti dovoz avtomobilov v šolsko območje in odlaganje otrok tik pred stopniščem, ki vodi k šolski garderobi. Z vidika zagotavljanja večje varnosti v prometu na šolskem dvorišču in drugih pozitivnih aspektov, ki jih prinaša aktiven prihod v šolo, zato staršem tistih otrok, ki šolarje odlagate neposredno pred garderobami predlagamo, da jih odlagate spotoma na poti v službo oz. druge vsakodnevne obveznosti na za to primernih mestih, t. i. »Poljubi in odpelji« točkah. Tako  npr. starši, ki vozijo otroke v vrtec in OŠ, šolarje lahko odložijo kar na parkirišču pred vrtcem, vrtičkarje pa pospremijo v vrtec.

Določenih je šest postaj “Poljubi in odpelji”, dve sta v radiju manj kot pet minut hoje do šole, ena v radiju slabih deset minut hoje od šole ter tri v radiju dobrih deset minut hoje do šole. Vse so povezane s šolskimi potmi, deloma tudi s trasami Pešbusa. Pri določanju postaj “Poljubi in odpelji” so upoštevani nasveti šolarjev, ki svojo šolsko okolico in prometne razmere dobro poznajo in so posebej odsvetovali, da bi bile postaje predvidene na parkiriščih trgovskih centrov.

SPV staršem prvošolčkov predlaga, da jih na prvi šolski dan v šolo pospremijo peš, in jih ne vozijo z avtom. S tem bodo otroke postopoma navadili na šolsko pot in varno vedenje v prometu. Tudi prvošolčki imajo ob pisnem soglasju staršev možnost, da v šolo pridejo samostojno, ampak le v coni umirjenega prometa. Sicer pa bomo ob tednu evropskega tedna mobilnosti ponovno organizirali pešbuse.

 

V letošnjem šolskem letu spremenjen režim šolskega avtobusa na Rečici

Kot vsako leto bodo tudi v letošnjem letu organizirani šolski prevozi za otroke iz Bohinjske Bele, Ribnega, Zasipa in Rečice. Pri tem se letos ukini slepi krak po Rečiški cesti do avtobusne postaje LIP Bled. Avtobus bo pripeljal po severni razbremenilni cesti, zavil na Kolodvorsko cesto in na Rečici ustavljal le še na avtobusnih postajališčih, Kolodvorska cesta (ob križišču z ulico Za žago), na železniški postaji Bled – Jezero in Rečica. Podrobnejši vozni red šolskega avtobusa je objavljen na spletni strani OŠ Bled.

Avtobusni prevozi na liniji Koritno, Bodešče, Ribno, Selo in avtobusni prevozi na relaciji Mlino, Kupljenik, Bohinjska Bela ostajajo nespremenjeni. Avtobus ustavlja na za to določenih oz. vnaprej dogovorjenih mestih.

Opozarjamo, da 54. člen Zakona o prevoznikih v cestnem prometu omogoča, da pod pogojem zadostne zmogljivosti vozila, šolske prevoze lahko koristijo tudi drugi uporabniki, kar v praksi pomeni, da se v primeru, ko šolski avtobus ni poln, z njim lahko brezplačno prevažajo tudi nešolarji.
Bojana Lukan, Občina Bled

Oglejte si tudi