Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Prižgimo luč, ljudje!*

V petek, 29. novembra, ob 17. uri, bomo na Jezerski promenadi na Bledu slovesno prižgali lučke, ki bodo vse do svečnice, torej do 2. februarja, razsvetljevale Bled. To popoldne bo na Jezerski promenadi zaživela tudi zimska vasica, ki bo odprta do vključno 5. januarja. 

Prižig lučk bo s svojo nežno glasbo pospremila Severa Gjurin, ki bo nastopila z akustično zasedbo.

Od petka do vključno nedelje bosta potekali dobrodelni prodaji posmodulje in adventnih venčkov, ki ju organizira Turistično društvo Bled, med 11. in 13. uro pa bo tudi prikaz izdelave venčkov. 

 

Podelitev nagrad za sodelujoče v anketi o potovalnih navadah občanov 2019

Še pred prižigom lučk bomo na odru izžrebali dobitnike nagrad za sodelovanje v anketi o potovalnih navadah. 

Občina Bled si je pri pripravi Celostne prometne strategije v letu 2017 med drugim zadala nalogo, da spremlja tudi potovalne navade občanov in občank. Prva anketa je bila izvedena septembra 2016, isto anketo smo ponovili v septembru oz. oktobru 2019. Od izvedbe prvotne ankete je Občina Bled izvedla kar nekaj projektov, začrtanih v akcijskem načrtu CPS, med drugim:

  • postavitev bike-sharing sistema z električnimi in navadnimi kolesi
  • uvedba shuttle prevozov v poletnih mesecih
  • izvajanje akcije Pešbus na vseh šolah
  • sodelovanje pri projektu Aktivno v šolo
  • 2 km nove mešane površine za pešce in kolesarju ob SRC z navezavo na OŠ
  • 11 polnilnic za električna vozila (v lasti Občine Bled)
  • zamenjava voznega parka MIR Bled z električnimi vozili
  • usmerjevalni sistem prostih parkirišč po Bledu
  • usmerjevalni sistem za pohodništvo (novi totemi)
  • uvedba pametne razsvetljave na območju Parka Vile Zora in v parku pod Vilo Bled
  • obnova pristanišča za pletne na Mlinem
  • skupni prometni prostor »Veslaška promenada Bled«
  • parkirišče za avtobuse ob Infrastrukturi Bled

 

Anketo je izpolnilo 91 občanov. 

Anketiranci za premagovanje razdalj še vedno v največji meri uporabljajo avtomobil, v primerjavi z letom 2016 se malenkostno izboljšuje trend premagovanja razdalj tudi peš ali s kolesom. Občani pešačijo in kolesarijo predvsem na rekreacijo, druženje ali po opravkih (trgovina, …).

Prejeli smo veliko konkretnih predlogov za izboljšanje prometnih ureditev v občini. Le te bomo uresničevali postopoma, skladno s proračunskimi zmožnostmi. V letu 2020 Občina Bled nadaljuje s projekti, ki spodbujajo trajnostno mobilnost, in sicer z ureditvijo avtobusnih postajališč, mešane površine za pešce in kolesarje ob Seliški cesti, ureditvijo križišča oz. uvoza k osnovni šoli, projektom kolesarske povezave proti Bohinju, postavitve naslonov za kolesa pred ključnimi ustanovami oz. turističnimi točkami, nakupom novega cestnega električnega turističnega vlakca, …

 

Pravljična pot na Blejski grad, sobota, 30.11.  11.00

 

Na Pravljično pot na Blejski grad se bodo udeleženci tokrat napotili z Jezerske promenade. Zbirno mesto bo pri hišici Poštni urad decembrskih mož, tam bo za otroke na voljo barvanje okraskov za Drevo prijateljstva, ki ga bodo na koncu skupaj okrasili v grajski kapeli. Ob pripovedovanju o pustolovščinah pravljičnih junakov in v spremstvu vodnikov se bodo odpravili na grad.

Sobota, 30.11. Jezerska promenada, 16:00

 

V soboto ob 16h bo na Jezerski promenadi koncert Slovenska popevka in najboljši jazz standardi, nastopila bosta Maja Bevc in Nejc Škofic.

 

Nedelja, 1.12. Jezerska promenada

 

15:00: Koncert narodnozabavne glasbe Slovenski pozdravi

17.00: Miklavž s spremstvom in Mladinskim pevskim zborom Totus Tuus na obisku.

Kulinarična ponudba in ponudba sejma prazničnih izdelkov.

Od ponedeljka do četrtka od ponedeljka do 15h do 19h, od petka do nedelje od 11h do 21h.

Za otroke bo ves čas na voljo Poštni urad decembrskih mož, v Zdraviliškem parku bo na ogled razstava jaslic v naravni velikosti, ki so jih izdelali v slikarskem društvu Atelje Bled, na voljo bo ljubezensko kolo, na ogled bo največja naravna novoletna smreka, praznični stol bo vabil k fotografiranju.

 

Blejsko drsališče z razgledom 

Na terasi Kavarne Park je na voljo drsališče z razgledom, ki je od nedelje do četrtka odprto od 9. do 20. ure, ob petkih in sobotah pa od 9. do 21. ure.

 

Posvoji zeleno drevo!

 

Zelena drevesa picea pungens  - bodičasta smreka, bodo tudi letos krasila pravljično Jezersko promenado, potem pa bodo potrebovala nov prostor za svojo rast! Turizem Bled je pozval vse obiskovalce Bleda, predvsem pa domačine, naj posvojijo smrekico. Seznam za posvojitev bo na voljo v info hišici na Jezerski promenadi, slovesno pa jih bomo razdelili 5. januarja ob 17. uri. Vsak, ki bo smrekico posvojil, bo lahko poljuben znesek namenil Rdečemu križu Bled.   

 

*Frane Milčinski Ježek

Oglejte si tudi