Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
8°C
JUTRI
18°C
9°C
Oceni objavo

Pravilno zbiranje odpadkov prinaša nagrade

V Infrastrukturi Bled d.o.o. smo se odločili za posebno vrsto promocije pravilnega zbiranja odpadkov, zato vse občane Bleda in Gorij vabimo k sodelovanju v akciji, ki prinaša tudi nagrade. Z njo želimo zbrati čim več odpadkov, predvsem še uporabnih, da ne bodo šli v nadaljnjo predelavo, ampak jim bomo omogočili »drugo življenje«. Akcija ima tako kar dvojno korist; stvari, ki jih ne potrebujete več, bodo za simbolično ceno lahko dobile novega lastnika, hkrati pa bomo zmanjševali tudi količino odpadkov.

 

Za prvi mesec naše nagradne igre smo izbrali oblačila in igrače. Kar nekaj občanov se je z njimi oglasilo v našem zbirnem centru in jih zamenjalo za kupon. Rezultate žrebanja za marec bomo objavili v naslednji številki glasila. Če ta prispevek berete še v marcu, imate še vedno čas, da pobrskate med odvečnimi oblačili in jih prinesete v naš zbirni center ter si zagotovite kupon.

 

 

 

In kako akcija poteka?

Vsak mesec izpostavimo določeno vrsto odpadka. Še prav posebej ga predstavimo v občinskih novicah, na hrbtni strani položnic in na spletni strani www.ibled.si, tako da ga boste lažje prepoznali in prinesli k nam.

 

Vsak uporabnik, ki bo v zbirni center na Rečiški cesti 2 na Bledu pripeljal odpadek, za katerega se bo tisti mesec izvajala promocija, bo prejel kupon, s katerim bo sodeloval v nagradnem žrebanju. V istem mesecu vsak občan lahko sodeluje samo enkrat.

 

Nagrade

Vsak mesec bomo 5 izžrebancev nagradili s praktičnimi nagradami. Ob koncu akcije pa bomo pripravili še eno žrebanje, v katerem bodo sodelovali vsi zbrani kuponi. Seznam nagrajenih kuponov bomo vsakič objavili v občinskih novicah, na naši spletni strani in na drugi strani položnice. Nagrade bodo izžrebanci lahko prevzeli v sprejemni pisarni upravne stavbe.

 

Akcija po potekala od marca do novembra v zbirnem centru na Rečiški cesti na Bledu, zraven upravne stavbe. Več o sami igri in nagradah si lahko preberete na spletni strani www.ibled.si.

 

Kateri odpadki spadajo v posamezno kategorijo, si natančneje lahko pogledate tudi v Priročniku za ravnanje z odpadki oz. na naši spletni strani. Tokrat bomo več besed namenili malim gospodinjskim aparatom in jedilnim oljem, ki so odpadek meseca aprila.

 

 

Odpadek meseca aprila: mali gospodinjski aparati in jedilno olje

 

Mali gospodinjski aparati

 

Mali gospodinjski aparati spadajo med kosovni odpad, ki ga lahko pripeljete v zbirni center na Rečiški cesti v okviru delovnega časa ali pa v okviru kosovnega odpada z bonom naročite njegov odvoz s prevzemnega mesta (po Koledarju odvoza kosovnih odpadkov za leto 2015).

                      

Med male gospodinjske aparate spadajo:

radijski sprejemniki

računalniki, tiskalniki

telefoni, mobilni telefoni

sesalniki, likalniki

opekači, tehtnice

budilke

kalkulatorji

videokamere

glasbeni inštrumenti

vrtalniki, žage, šivalni stroji, orodje za varjenje, kosilnice

električni vlakci, videoigre, igralne konzole, igralni avtomati

dihalni aparati, detektorji dima, termostati …

 

 

 

 

Kosovne odpadke prevzemamo brezplačno z namenom, da bi v čim večji meri preprečili njihovo odlaganje v naravi in s tem nastanek divjih odlagališč, ki niso samo v škodo lepi in urejeni pokrajini, pač pa tudi izredno nevarni. Zavedati se moramo, da določena odpadna elektronska oprema vsebuje nevarne sestavine (težke kovine, kot so svinec, živo srebro, kadmij, krom, in nevarne pline), zato je nevarna zdravju in lahko povzroči veliko okoljsko škodo, zaradi česar moramo z njo strokovno ravnati.

 

Dobro je tudi vedeti, da ob nakupu električne in elektronske opreme od trgovca lahko zahtevate, da ob dostavi novega aparata starega odpeljejo. To obveznost trgovcem nalaga Uredba za elektronsko in električno opremo.

 

V primeru, da mali gospodinjski aparati še vedno delujejo, o tem obvestite delavca, ki vas bo sprejel v zbirnem centru. Te bomo vključili v Center ponovne uporabe (CPU) in jim podaljšali življenjsko dobo tako, da bomo nekomu omogočili nakup za simbolično ceno.

 

 

Jedilna olja 

 

Odpadna jedilna olja in masti nastajajo v gospodinjstvih kot ostanek pri pečenju in cvrtju. Zanje tako kot tudi za vsa druga mineralna ali sintetična olja v tekočem ali poltekočem stanju velja, da so nevarni odpadek, zato Uredba o ravnanju z odpadnimi olji in mastmi iz leta 2008 predpisuje:

 

1. Odpadna jedilna olja je prepovedano mešati z drugimi odpadki ali jih odlagati v zabojnike za mešane komunalne odpadke.

2. Prepovedano jih je odvajati v javno kanalizacijo, male komunalne čistilne naprave, greznice, nepretočne greznice ali neposredno v vode in izpuščati v tla ali na tla.

3. Prav tako jih je prepovedano mešati z biološko razgradljivimi odpadki, ki so namenjeni aerobni razgradnji, kot je kompostiranje.

Povzročitelji odpadnih jedilnih olj iz gostinstva jih morajo oddati zbiralcu odpadnih jedilnih olj in zagotoviti posebno ravnanje v skladu s predpisi.

 

 


Odpadna jedilna olja, ki nastajajo v kuhinjah, nikakor ne sodijo v straniščno školjko ali v vodovodni odtok. Če olje zlivamo v straniščno školjko, se lahko zamašijo odtočne cevi, prav tako se zaradi tega lahko pojavijo mali glodavci, največkrat so to podgane, težave pa imajo tudi na čistilnih napravah. Če teh naprav ni, so posledice onesnaževanja še dolgotrajnejše. Med nevarne odpadke ne spadajo samo olja sama, pač pa tudi embalaža, če se je ne da očistiti.

 

Po uporabi v gospodinjstvu olje najprej ohladite, potem pa ga zlijte v plastično ali stekleno embalažo ter ga dobro zaprite. Ko je posoda z jedilnim oljem polna, jo prinesite v naš zbirni center, kjer ga zbiramo v posebnih, tesno zaprtih posodah.

 

Zbrano odpadno jedilno olje gre v nadaljnjo predelavo. Iz 1 litra olja se tako pridela 90 % biodizla, ekološkega goriva, ki ne onesnažuje okolja. Ostanek je glicerin, ki se uporablja v farmacevtski industriji.

 

Če bo v koloni avtomobilov kdaj zadišalo po cvrtju, boste vedeli, da kamion pred vami uporablja biodizel. Tudi v Sloveniji že nekaj let poteka proizvodnja tega ekološkega goriva. Poleg manjših predelovalcev je najbolj poznan obrat Oljarice iz Kranja in Pinusa iz Rač.

V času, ko boj za črno zlato postaja vse krutejše, so alternativna goriva vse zanimivejša, še posebej zato, ker s pravilnim ravnanjem odpadek lahko koristno uporabimo.

Odpadna olja lahko redno oddajate v zbirnem centru, kjer se zbirajo v posebnem zabojniku za nevarne odpadke. Vsako leto pa spomladi poteka tudi akcija zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev, ko odpadno gospodinjsko olje lahko oddate v premični zbiralnici.

 

Infrastruktura Bled

Oglejte si tudi