Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-3°C
SOB.
10°C
2°C
Oceni objavo

Pikniki lahko povzročijo požar v naravnem okolju

Vedno več prebivalcev se v poletnih mesecih odloča, da del prostega časa preživijo v naravnem okolju zlasti ob bregovih rek, ribnikih in na senčnih jasah gozdov, ki nas obkrožajo. Tam se velikokrat pripravlja hrana na žaru ali odprtem ognju. Prijetno doživetje in druženje, pa se lahko zaradi nevednosti, ali nepazljivosti sprevrže v žalosten dogodek, ki nam lahko prinese kar nekaj neprijetnosti.

Tudi letos je bilo več požarov povzročenih zaradi nepravilne rabe ognja v naravnem okolju, ki pa k sreči niso povzročili večjih požarov. Da bi se tem nevarnostim izognili vas bomo opomnili na pravilno uporabo odprtega ognja v naravnem okolju. To področje ureja Uredba pred požari v naravnem okolju, ki predpisuje kje kdaj in na kakšen način je dovoljena uporaba ognja v naravi. Kurjenje ognja v gozdovih je prepovedano. V drugih naravnih okoljih, pa je uporaba ognja dovoljena pod določenimi pogoji, vendar ne v bližini gozdov ali gozdne podrasti, ne v vetrovnem vremenu in ne v primeru velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja. Za potrebe raznih piknikov obstajajo urejeni prostori, na katerih je zelo malo možnosti za prenos ognja na področje naravnega okolja izven urejenega piknik prostora, zato priporočamo da se poslužujete le teh. Primeru, da se odločite to početi v naravnem okolju pa vam pripuščamo, da zato uporabite prenosne žare vendar ne pozabite, da se vročih žarov oziroma žerjavice ne odlaga na suho travo ali podrast.

V kolikor se odločite za odprto kurišče v naravnem okolju pa vam priporočamo naslednje:

-          kurišče mora biti izven gozda

-          obdano mora biti z kamni ali z drugim negorljivim materialom

-          od kurišča v razdalji enega metra odstranite vse gorljive snovi

-          za kurjenje ne uporabljajte lahko vnetljivih snovi

-          po končanem kurjenju pogasite ostanke ognja, tudi žerjavico

-          kurišče polijte z vodo, oziroma pokrijte z zemljo ali peskom

-          ne odmetavajte cigaretnih ogorkov v okolico

-          ne puščajte razbitih steklenic v suhi travi

-          ne parkirajte vozil na suhi travi

-          z seboj odpeljite vse odpadke, zlasti tiste ki bi bile lahko v naravi zaradi suše in sonca povzročile nastanek požara.

V primeru, da vam ogenj uide izven kurišča ostanite prisebni, skušajte ga pogasiti z priročnimi sredstvi. Če ne morete ognja pogasiti takoj pokličite gasilce na klicno številko 112. Počakajte na prihod gasilcev, saj jim vaše informacije o nastanku požara lahko koristijo pri gašenju.

 

 

Gasilska zveza Bled-Bohinj

Oglejte si tudi