Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Pešbus ponovno pognal svoja kolesa

Evropski teden mobilnosti je tudi letos spodbudil šole na Bledu k organizaciji pešbusov. Teden dni so pešbusi vozili do OŠ Bled, POŠ Ribno, POŠ Bohinjska Bela in prvič tudi do Waldorfske šole Radost življenja. Ponovno smo dokazali, da pešačenje prinaša mnogo prednosti, kot so:
  • Otroci, ki v šolo hodijo peš, so v povprečju vsak dan fizično aktivni več časa in so bolje telesno pripravljeni kot otroci, ki se v šolo vozijo.
  • Pešbus spodbuja osebnostni in socialni razvoj otrok, saj ti razvijajo neodvisnost, krepita se njihov občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih.
  • Otroci s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu.
  • Z zgodnjim razvijanjem zdravih navad, kot je pešačenje, vzgajamo ozaveščene posameznike z zdravim in okolju prijaznim življenjskim slogom.
  • Pešbus razbremeni starše, ki tako otroke v šolo pospremijo samo ob določenih dnevih, ne pa vsak dan.
  • Če otroci v šolo pešačijo, se zmanjša število poti, opravljenih z avtomobilom, in posledično tudi količina škodljivih izpustov v okolje.
  • S spremljanjem Pešbusa lahko starši in stari starši pridobijo nekaj kakovostnega časa za preživljanje s svojim otrokom ali vnukom ter tudi sami naredijo nekaj za svoje zdravje.

Morda pa je akcija spodbudila kakšnega šolarja, da se odloči in do šole oz. doma skupaj s prijatelji pešači, kolesari ali se pelje s skirojem in na ta način razbremeni starše razvažanja do praga šolskih vrat, šolskega dvorišča pa kakšnega avtomobila. O tem priča tudi novonastali filmček, ki so ga v smislu promocije trajnostne mobilnosti med učenci posneli učenci Osnovne šole prof. dr. Josipa Plemlja. Tega si lahko ogledate na spletni strani Občine Bled (www.e-bled.si) oz. facebook profilu Občine Bled.

Aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti so sofinancirane s strani MOP iz Sklada za podnebne spremembe. LIFE IP CARE4CLIMATE

Oglejte si tudi