Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
1°C
NED.
21°C
4°C
Oceni objavo

Ni vse tako temno, kot se nam morda zdi

V petek smo razsvetlili Bled. Decembrske lučke bodo pregnale del dolge teme, ki je že nekaj časa z nami – tema grozeče bolezni, ki jemlje življenja najbolj ranljivim, ostalim pa svobodo in stike z drugimi ljudmi.

Ljudje smo socialna bitja in vsako leto smo na Bledu temni in hladni december izkoristili za druženje na Pravljični promenadi, za klepet, objeme in nasmehe, ki so poleg ognja pogreli naše dni. Letos ne bo tako. Kljub temu sem prepričan, da se da mraz, ki se je naselil v vseh nas, pregnati in trdno verjamem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo. Naj vam lučke ob jezeru, ki ji boste ugledali ob večernem sprehodu, vsaj malo polepšajo te čudne dni, ko smo se odmaknili eden od drugega in ko je predvsem za otroke izjemno pomembno, da bodo potem, ko bo ta mora za nami, znali najti pot do svojih vrstnikov, igre, šole.

 

V decembru bo občinski svet opravil drugo branje proračuna za prihodnje leto. Za vse zakonske obveznosti, tekoče projekte in nove načrte bomo imeli na voljo okoli 14,5 milijona evrov, od tega za investicije okroglih šest. V prihodnjem letu Občina Bled namerava za potrebe izgradnje nove avtobusne postaje na Selišah odkupiti zemljišče, ki je vredno 650.000 evrov. Seliše bodo tako postale pravo blejsko središče, proti koncu leta bosta končani tudi gradnji Medgeneracijskega centra in najemniških oskrbovanih stanovanj Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja. 

 

Še boljša novica pa je, da postopki za izgradnjo južne razbremenilne ceste tečejo nemoteno, kar mi je zagotovil tudi minister za infrastrukturo, Jernej Vrtovec. Veseli me, da smo končno prišli do točke, ko se bo gradnja vendarle začela in zato bo prihodnje leto na Bledu eno tistih, ki se bo zapisalo v zgodovino. Še enkrat bom zapisal, da vsaka prometnica prinese veliko dobrega, po drugi strani pa neusmiljeno zareže v prostor in mu pusti trajen pečat. Na nas je, da se odločimo, kaj prevlada oziroma kaj povzroči več koristi in manj škode. 

 

Prihodnje leto bomo bolj ali manj nemoteno vlagali v komunalno infrastrukturo in ceste, saj je to jama brez dna. Poleg južne razbremenilne ceste se bo nadaljevala gradnja državne kolesarske povezave Bled – Bohinj, ki jo potrebuje ne le Bled pač pa vsa Slovenija. To je eden izmed projektov, ki je pomemben za vso državo, saj sta tako Bohinj kot tudi Bled dve izmed najbolj trajnostno usmerjenih občin v Sloveniji.

Prav trajnost pa je rdeča nit novega razvojnega programa, ki v teh dneh dobiva končno podobo. Zelo zanimivo pri takih dokumentih je, da najprej podajo zelo iskreno in neolepšano sliko trenutnega stanja, in kot župana me najbolj skrbi, da se število občank in občanov zmanjšuje. Želim si, da bi bila občina Bled varen in vesel dom za vse, ki si to želijo, še posebej pa je pomembno, da doma ostajajo mladi – naj gredo na izobraževanje in po izkušnje najprej v Ljubljano in potem v tujino, vendar bi si želeli, da bi si družino pa vendarle ustvarili tukaj, v občini Bled.

Tudi zato Občina Bled veliko vlaga tako v vrtce kot tudi osnovne šole, igrišča, šport, kulturo – zato, da bi domačini na tem izjemnem koncu sveta imeli čim bolj kakovostno življenje.

Sprehajanje na svežem zraku marsikomu olajša življenje v teh dneh, vendar bi vas rad opozoril, da ob mraku vzemite s seboj kresničko, da vas bodo vozniki videli! 

Temo pa posebej starejšim in osamljenim lahko razsvetlimo z drobno pozornostjo, kot sta voščilnica ali razglednica Bleda. Pošljite podobo našega kraja s toplo mislijo ljudem, ki so osamljeni, bolni, pozabljeni. Hvaležni vam bodo!

Vidite, ni vse tako temno, kot se nam morda zdi. Skupaj bomo zmogli!

Vaš župan Janez Fajfar

Oglejte si tudi