Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
4°C
JUTRI
24°C
3°C
Oceni objavo

KLIC V SILI IN OBVEŠČANJE OBČANOV PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI

Februarja praznujemo mednarodni  dan klica v sili 112. Dan ni naključen, saj 11.2 brez ločila predstavlja tudi številko klica v sili.V EU so to klicno številko pričeli uporabljati leta 1991.

Priporočilo Sveta Evrope je, naj se številka 112 kot mednarodni nujni klic uporablja v vseh

državah Evrope. Zdaj jo uporabljajo vse članice EU in še nekatere druge države Evrope. V Sloveniji smo številko 112 kot klic v sili pričeli uporabljati leta 1997. Z direktivo Sveta Evrope velja za vse članice Evrope, da je klic v sili brezplačen in dosegljiv 24 ur na dan vse dni v letu. Na to številko se sporočajo vsi klici v sili za vse vrste nesreč, tudi za nujno medicinsko pomoč in policijo. Policijo se lahko pokliče tudi direktno na njen klicni center 113. Uredba tudi določa, da mora država zagotoviti prikaz lokacije, s katere je bil klic spožen, da tudi takrat, ko kličoči ni dal podatkov o lokaciji nesreče, reševalne službe najdejo ponesrečence. Zloraba klica v sili tudi kaznivo dejanje, vsi klici se samodejno snemajo s podatkom telefonske ali GMS številke.Ti podatki se shranjujejo šest mesecev.

Za nemoteno delovanje sistema obveščanja in alarmiranja je v Sloveniji 13 Regijskih centrov za obveščanje in Center za obveščanje Republike Slovenije, kjer sprejemajo nujne klice na enotno evropsko številko 112.

 

Na številko 112 kličite za vse vrste nesreč, ogroženost občanov, vedno kadar potrebujete pomoč reševalcev. Sporočilo mora vsebovati naslednje podatke: kdo kliče, kakšna je nesreča oziroma kaj se je zgodilo, kraj nesreče, kdaj se je zgodila, koliko je poškodovanih oziroma ogroženih, možen opis poškodb in kakšne so okoliščine nesreče. Čim več uporabnih podatkov bo posredovano na center za obveščanje, tem hitrejša in učinkovitejša pomoč bo poslana na kraj dogodka. Po končanem nujnem klicu ne prekinite klica, dokler operater, ki je sprejel klic ne potrdi, da je razbral potrebne podatke za ustrezno ukrepanje in aktiviranje reševalnih enot. Klic v sili lahko pošljete tudi preko SMS sporočil, vsebuje pa naj čim več podatkov.

 

Center za obveščanje na osnovi obvestil aktivira ustrezne reševalce ali enote za reševanje in pomoč. Pri vseh vrstah nesreč ali požarih center potrebne enote aktivira s tihim pozivanjem preko pozivnikov, ki jih nosijo reševalci in gasilci. Za gasilce in enote civilne zaščite občine Bled uporabljamo tudi tiho pozivanje z SMS sporočili preko mobitela. Ta vrsto pozivanja se izvaja tudi preko Centra za obveščanja ali lokalno, preko ustrezne aplikacije v občini. Sistem pozivanja preko SMS sporočil nam omogoča pozivanje reševalnih enot tudi v primeru, ko iz regijskega centra to ni možno.

 

Z lokalno radijsko postajo Triglav bomo v času vaje Potres Bled 2015, ki bo 10.4.2015,  poskusno predvajali potrebna obvestila, ki bi bila objavljena v primeru potresa. Frekvenca Radia Triglav na Bledu je 96.00.

Upamo, da vam bodo te informacij koristile v primerih, ko boste potrebovali klic v sili.

 

                                                                                      Štab Civilne zaščite Občine Bled                  

       

Oglejte si tudi